ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imaginea copilului sirian găsit mort pe o plajă din Bodrum, Turcia, a făcut înconjurul lumii. Acum, presa internațională scoate la lumină povestea tragică a micuțului Aylan, mort împreună cu mama și cu fratele său, în vârstă de cinci ani. Impresionați, canadienii i-au oferit acum tatălui azil, însă nu vrea să mai ajungă acolo. Acum vrea doar să-și îngroape copiii și soția.

Aylan Kurdi avea 3 ani iar familia sa fugise din Kobane,Siria, de jihadiștii Statului Islamic,  în speranța că va ajunge în Canada, scrie site-ul canadian de stiri OttawaCitizen.

În tragedie și-au pierdut viața şi fratele său în vârstă de 5 ani și mama lor, Rehan. Tatăl băieților a declarat că dorește să se întoarcă în Kobane, unde să îi poată îngropa alături de familia sa.
 
”Am încercat să îmi salvez copiii, dar nu am mai putut face nimic”, a povestit, îndurerat, tatăl, pentru un post de radio apropiat opoziției siriene. ”Îi țineam strâns pe amândoi cândd barca a început să scufunde, dar un val uriaș l-a ucis mai întâi pe băiatul cel mare, Galip. Apoi l-a smuls și pe Aylan”, a mai spus bărbatul. El a povestit că și în trecut a încercat, de mai multe ori, să ajungă în Europa cu ajutorul bărcilor traficanților, dar fiecare tentativă a eșuat din cauza intervenției gărzii de coastă a Turciei. ”De data asta am reușit, cu ajutorul sorei și tatălui mei să strângem 4.000 de euro pentru acest drum”, a spus Abdullah, care în Siria era frizer.
 
”Canada mi-a oferit azil după ceea ce s-a întâmplat, dar nu mai vreau să merg acolo. Vreau să aduc corpurile familiei mele la Suruc”, oraș turc de la granița cu Siria, și apoi la Kobane, unde vreau să imi petrec tot restul vieții”, a continuat Abdullah.

Sora tatălui băieților, Teema Kurdi, care locuiește în Canada, a declarat că familia fratelui său a depus o cerere de azil care, ulterior, a fost respinsă.