ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Valery Gergiev, Director Artistic și General al Teatrului Mariinsky, unul dintre cei mai de seamă dirijori din lume, va susține joi seara un concert, printre ruinele orașului sirian Palmira, eliberat recent de sub controlul ISIS, anunță presa rusă, citată de BBC News.
 

Valery Gergiev, care l-a sprijinit pe Vladimir Putin în campania pentru alegerile prezidențiale din 2012, va dirija la Teatrul Roman din Palmira. Renumitul dirijor rus a mers în Siria alături de Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinsky din St Petersburg, al cărei Director Artistic este din 1996. Din 2007 Valery Gergiev este și Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice din Londra și mai colaborează cu Filarmonica din Viena, Orchestra Scala din Milano și Orchestra Simfonică din Rotterdam. 

Prin organizarea unui concert in mijlocul ruinelor orașului antic Palmira, eliberat în martie de forțele guvernamentale siriene, cu sprijinul aviației ruse, de sub controlul jihadiștilor Statului Islamic, Rusia vrea să arate lumii că aduce o contribuție semnificativă la situația din Siria, atât prin consolidarea păcii și stabilității acestei țări, măcinată de 5 ani de un război civil, cât și în cazul orașului Palmira, prin salvarea acestui site intrat în patrimoniul UNESCO, notează BBC. De asemenea, Moscova speră că prezența unor muzicieni ruși de marcă în Siria va contribui la mesajul pe care dorește să îl transmită, și anume că Rusia este o forță a binelui.
 
Oficialii occidentali au însă suspiciuni majore legate de intențiile bune ale rușilor, Moscova fiind acuzată că nu a făcut suficient pentru ține în frâu forțele guvernamentale siriene ale președintelui Bashar al Assad. Rusia neagă aceste alegații, acuzând, la rândul ei, America pentru că nu și-a folosit influența pentru a convinge opoziția siriană să lase jos armele.

Forțele siriene, sprijinite de aviația rusă, au preluat, în martie, controlul asupra orașului Palmira, stăpânit din 2015 de jihadiștii organzației Statul Islamic. În Palmira se află cele mai importante ruine ale Imperiului Roman. SI a distrus temple și morminte antice după ce a capturat Palmira, acțiuni denunțate de UNESCO drept crime de război, dar directorului centrului pentru antichități din Siria spune că unele ruine încă mai există și sunt într-o stare acceptabilă.

Imagini cu barbariile comise în vara anului trecut de membrii ISIS, distrugând Palmira cu ciocanele și cu buldozere, au făcut înconjurul lumii.