ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul din Siria este, dincolo de toate și un război al informațiilor. Ca de altfel toate războaiele. Dar aici mai mult decât în alte conflicte, din cauza lipsei de jurnaliști neutri și a observatori de pe teren, capabili să verifice știrile și imiaginile răspândite de părțile aflate în conflict. Știri care, cel mai adesea, sunt fabricate sau falsificate, dar care ajung să fie devoalate abia când au produs efectul politic sau militar dorit. Având în vedere preedente dubioase și pe care azi nimeni nu le mai poate contesta, se pune întrebarea firească dacă imaginile prezentate săptămâna trecută drept un atac chimic asupra locuitorilor orașului Douma pot jusitifica declanșarea unui război împotriva regimului de la Damasc.


Poate un film, răspândit de o grupare jihadistă rebelă, care prezintă imagini ale unui presupus atac chimic, să fie suficient pentru a dezlănțui un război? Dacă ne gândim la istoria recentă și la imaginile false, msitificate sau contradictorii apărute din haosul sirian, unicul răspuns este NU.  Tot istoria recentă ne obligă să avem îndoilei și să reflectăm mai atent, decât să dăm credit orbește celor care vor să declanșeze un război împotriva Siriei lui Bashar al Assad, scrie site-ul occhidellaguerra.it, arătând cum poate fi manipulată opinia publică, prin imagini care, ulterior, așa cum au demonstrat cazurile Irak și Libia, iar mai recent Siria, s-au dovedit a fi mistificate. Tocmai pentru a legitima un război.

1) Februarie 2003. Secretarul de Stat american, Colin Powell, apare în fața Consiliului de Securitate al ONU pentru a convinge lumea să intervină militar împotriva lui Saddam Hussein, acuzat că deține arme chimice și biologice capabile să amenințe comunitatea internațională. Printre alte probe, șeful diplomației americane prezintă lumii întregi imagini ale unor laboratoare mobile folosite pentru a fabrica gazele paralizante. Laboratoarele pentru producerea de arme chimice sau depozitele care le adăposteau nu vor fi însă găsite niciodată. Pentru ca, în cele din urmă,  după invadarea Irakului, Statele Unite vor ajunge să admită  că războiul împotriva lui Saddam Hussein a fost lansat pe baza unor informații greșite sau manipulate.

2) Februarie 2011. La câteva zile după izbucnirea în Libia a revoltei anti-Gaddafi, televiziunile și ziarele din întreaga lume publică fotografii cu ce au devenit cunoscute sub numele de „gropi comune” folosite pentru a îngropa victimele represiunii violente desfășurate de regimul fostului colonel libian. După doar câteva zile, adevărul avea să iasă la lumină: nu sunt gropi comune, ci imagini din cimitirul Sidi Habed, unde aveau loc lucrări de renovare.  Iar presupusele victime ale represiunii sunt o invenție a propagandei anti-regim orchestrate de televiziunea Al Jazeera și de Qatar, aliați ai grupărilor jihadiste care au pornit rebeliunea anti Gaddafi. Lucruri care s-au petrecut sub ochii unei Franțe nerăbdătoare să găsească un pretext pentru a porni un război împotriva Libiei.  Acuzațiile aduse recent fostului președinte francez Sarkozy arată de ce graba Parisului de a dărâma regimul colonelului Gaddafi.

3) August 2016.  Imaginile din Siria cu micuțul Omran, „victimă” a bombardamentelor regimului Assad, fac o lume întreagă  să plângă și să se revolte. Copilul, se spune la buletinele de știri, a fost salvat de organizația „Căștile Albe” (White Helmets) din molozul casei sale din orașul Alep, distrus de bombele rușilor și ale forțelor guvernamentale. Fotografiile sunt difuzate de Centrul Media din Alep, biroul de presă al Jabhat Al Nusra, ramura siriană a Al Qaida care controla acea zonă a orașului. Dar mass-media internațională nu verifică informația și prezintă subiectul zguduitor drept real. După eliberarea orașului Alep de sub controlul rebelilor, Mohamad Kheir Daqneesh, tatăl lui Omran, avea să spună că așa-numitele „Căști aAbe” i-au smuls fiul din brațe și, în loc să-l ducă la spital, l-au ținut să-l fotografieze și să-l filmeze pentru a arăta lumii întregi o „victimă” a criminalului Bashar al-Assad.

4) Siria 2014. Imagini cu un băiat sirian, care își salvează sora de tirurile lunetiștilor lui Bashar Assad, în ciuda faptului că era el însuși rănit, devin virale pe internet, adunând milioane de comentarii. În noiembrie 2014, regizorul norvegian Lars Klevberg povestește că a filmat acele imagini în Malta, folosind decorurile de la filmul „Gladiatorul", iar protagoniști au fost actori profesioniști.  Tocmai pentru a demonstra lumii cum, în realitate, războiul și ficțiunea pot fi ușor răsturnate.

5) Aprilie 2018. Un film lansat sâmbătă, 7 aprilie, de rebelii grupării Jaysh Al Islam, o facțiune jihadistă finanțat de Arabia Saudită, care în acele zile controla încă orașul Douma din regiunea Ghouta, arată consecințele cumplite ale unui pretins atac chimic lansat cu doar câteva ore înainte de două elicoptere guvernamentale siriene. Cu toate astea, chiar înainte de imaginile „măcelului„ este difuzat un alt videoclip în care se vede cum în școlile controlate de rebeli copiii sunt învățați să imite consecințele unui atac chimic fals. Imaginile se suprapun cu ușurință. Și sunt foarte greu de distins.