ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Washingtonul și Beijingul se pregătesc de o confruntare inedită: pentru viitoarele lor misiuni pe Lună din 2024 și 2025 au ales aceleași amplasamente de aselenizare.

Locurile optime pentru aselenizare descoperite de NASA și agenția spațială chineză sunt în mare parte aceleași, scrie SpaceNews.

Este vorba mai cu seamă de craterele Shakleton, Haworth și Nobile, toate situate în apropierea Polului Sud selenar.

Ambele agenții spațiale au optat pentru aceste amplasamente datorită unor condiții favorabile precum: înălțime mare, lumină bună și apropierea de craterele umbrite unde ar exista șanse mai mare de a descoperi eventuala prezență a apei.

PublicațiaFuturism notează că, deocamdată, nu este clar cum Statele Unite și China vor putea rezolva conflictul până la decolarea viitoarelor lor misiuni selenare, programate respectiv în 2025 și 2024.

Va fi dreptul primului venit, ca în Vestul Sălbatic?

Problema este cu atât mai complicată cu cât tot mai multe țări intenționează să lanseze în viitorul apropiat misiuni cu echipaj uman spre Lună.

Colac peste pupăză, Washingtonul este legat de mâini și de picioare ca urmare a unei rezoluții din 2011 adoptate de Congres la propunerea senatorului Frank Wolf.

Amendamentul Wolf interzice NASA să utilizeze fonduri guvernamentale pentru a colabora în vreun fel cu China.

În timpul președinților Obama și Trump au fost inițiate o serie de discuții cu China în privința unei înțelegeri spațiale, dar acestea s-au soldat cu un eșec.

Potrivit SpaceNews, nu există indicii că administrația Biden ar avea vreo intenție să redeschidă aceste discuții.

De altfel, relațiile dintre SUA și China nu au fost niciodată atât de tensionate în ultimele decenii ca în prezent, după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

Christopher Newman, expert în drept spațial, a declarat:

„Nu este greu de sesizat de ce ambele (SUA și China) vizează aceleași amplasamente. Este o proprietate imobiliară excepțională pentru utilizarea resurselor in situ. Ar putea fi primul conflict în privința resurselor situate dincolo de Pământ.”