ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece, Suedia a rechemat miercuri 22.000 de rezerviști la exerciții militare. Exercițiile ar trebui să susțină „capabilitățile defensive și operaționale ale țării”.


Suedia a mobilizat toate cele 40 de batalioane din Garda Interioară într-un exercițiu fără precedent, din 1975 și pînă acum. Exercițiile au marcat Ziua Națională a Suediei, sărbătorită pe 6 iunie, potrivit RT.

„Misiunea noastră este să întărim apărarea militară a Suediei și să ne îmbunătățim capabilitățile operaționale", a declarat comandantul suprem al Suediei, Micael Byden. „Misiunile de apărare și supraveghere ale rezerviștilor sunt cruciale pentru a permite forțelor armate să apere Suedia”, a adăugat el.
 
În afară de Garda Interioară, o altă relicvă din epoca Războiului Rece a fost dezgropată în luna mai, când țara a republicat o broșură numită „Dacă vin criza sau războiul”. Ediția din 2018 a broșurii conține sfaturi despre cum trebuie suedezii să se adăpostească, ce alimente să stocheze, cum să gestioneze rezervele de apă și, cel mai important, cum să facă distincția între propagandă și informațiile de încredere. Broșura este concepută pentru a pregăti populația pentru tot felul de crize, de la atacuri teroriste până la război total. A fost pentru prima dată din 1991 când autoritățile suedeze au distribuit cetățenilor o astfel de broșură.
 
Suedia, care nu a trecut de mai bine de două secole prin vreun conflict armat pe teritoriul său, nu face parte din NATO, însă este membră a Parteneriatului pentru Pace al Alianței Atla.