ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților din Italia, dominată de Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem) și din Liga (conservatoare), a adoptat un text care le permite cetățenilor să propună legi, o posibilitate ce nu exista până acum, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Textul adoptat prevede că un proiect de lege provenit dintr-o inițiativă cetățenească și care primește cel puțin 500.000 de semnături trebuie aprobat în interval de 18 luni de către Parlament, care nu poate aduce modificări substanțiale.
 
Dacă Parlamentul nu adoptă proiectul în acest interval sau îl modifică profund, atunci este organizat un referendum pentru această propunere.

Legea este considerată adoptată în forma sa originală dacă peste 25% dintre alegători au votat și dacă la referendum se obține un vot pozitiv.

La ora actuală, Constituția italiană nu prevede decât un referendum de abrogare, care vizează suprimarea de legi, în totalitate sau parțial, iar cvorumul este fixat la 50% plus unu dintre alegători.

Acest proiect de lege, care modifică două articole din Constituție, trebuie, din acest motiv, să mai treacă și examenul votului din Senat, apoi se va întoarce în Camera Deputaților și din nou în Senat.

Toate modificările la Constituția italiană necesită o aprobare dublă din partea celor două camere ale Parlamentului.

Această idee a legii inițiativei cetățenești este un cal de bătaie al M5S, care a făcut din democrația directă și din implicarea cetățenilor în procesul decizional una din prioritățile sale în timpul ultimei campaniei electorale.

Teoretic, referendumul poate viza orice tip de lege, cu condiția ca aceasta să respecte Constituția.



O decizie preventivă privind admisibilitatea sau nu a proiectului de lege va fi cerută Curții Constituționale imediat ce documentul va primi cel puțin 200.000 de semnături și înainte de a ajunge în Parlament.

Referendumul inițiativei cetățenești este una dintre revendicările majore ale ‘vestelor galbene’ în Franța.