Camera Deputaților din Italia, dominată de Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem) și din Liga (conservatoare), a adoptat un text care le permite cetățenilor să propună legi, o posibilitate ce nu exista până acum, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Textul adoptat prevede că un proiect de lege provenit dintr-o inițiativă cetățenească și care primește cel puțin 500.000 de semnături trebuie aprobat în interval de 18 luni de către Parlament, care nu poate aduce modificări substanțiale.
 
Dacă Parlamentul nu adoptă proiectul în acest interval sau îl modifică profund, atunci este organizat un referendum pentru această propunere.

Legea este considerată adoptată în forma sa originală dacă peste 25% dintre alegători au votat și dacă la referendum se obține un vot pozitiv.

La ora actuală, Constituția italiană nu prevede decât un referendum de abrogare, care vizează suprimarea de legi, în totalitate sau parțial, iar cvorumul este fixat la 50% plus unu dintre alegători.

Acest proiect de lege, care modifică două articole din Constituție, trebuie, din acest motiv, să mai treacă și examenul votului din Senat, apoi se va întoarce în Camera Deputaților și din nou în Senat.

Toate modificările la Constituția italiană necesită o aprobare dublă din partea celor două camere ale Parlamentului.

Această idee a legii inițiativei cetățenești este un cal de bătaie al M5S, care a făcut din democrația directă și din implicarea cetățenilor în procesul decizional una din prioritățile sale în timpul ultimei campaniei electorale.

Teoretic, referendumul poate viza orice tip de lege, cu condiția ca aceasta să respecte Constituția.O decizie preventivă privind admisibilitatea sau nu a proiectului de lege va fi cerută Curții Constituționale imediat ce documentul va primi cel puțin 200.000 de semnături și înainte de a ajunge în Parlament.

Referendumul inițiativei cetățenești este una dintre revendicările majore ale ‘vestelor galbene’ în Franța.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews