ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O placă în memoria soldaților transilvăneni care pe timpul primului Război Mondial au fost deținuți în localitatea din provincia Cremona, la Pizzighettone, a fost inaugurată sâmbătă.

Este vorba de prima placă oficială din Lombardia în memoria soldaților români, relateaza gazetaromânească.com. "În amintirea soldaților transilvăneni prizonieri la Pizzighettone, în timpul Primului Război Mondial și în semn de gratitudine pentru solidaritatea față de acești militari exprimată de locuitorii din regiune", scrie pe placa amplasată lângă  vechile închisori militare din Pizzighettone.

Ceremonia organizată de Marco Baratto, coordonator al Grupului de Lucru italo-român pentru celebrarea Marelui Război și Unificării României la Consulatul general al României a avut loc la cimitirul din localitate unde preotul din Pizzighettone a spus o rugăciune în memoria soldaților îngropați aici, după care s-a ținut un minut de reculegere și s-a depus o coroană de flori.

La finalul ceremoniei religioase, autoritățile au mers la Muzeul delle Mura (Muzeul Zidurilor) din Pizzighettone pentru inaugurarea expoziției "Românii și Marele Război".

Expoziția a fost îngrijită de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Venezia, de Muzeul Național de Istorie a României din București, de Arhiva Națională a României și de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind patronată de Ambasada României din Republica Italiană și de Consulatul General al României la Milano.