ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Slovenia a adus o modificare la Constituție, pentru a se asigura că accesul la apă potabilă devine un drept fundamental al fiecărui cetățean. Cu 64 de voturi „pentru” și niciunul împotrivă, Parlamentul sloven, care are 90 de deputați, a introdus un nou articol în Constituție, prin care se prevede că „orice cetățean are dreptul la apă potabilă”. 
 
"Resursele de apă reprezintă un bun public care este gestionat de stat. Resursele de apă trebuie folosite în primul rând pentru a asigura consumul de apă pentru cetățeni și pentru uzul casnic și, din acest motiv, resursele de apă nu pot deveni un produs comercial", se spune în text, potrivit The Guardian.
 
 "Apa Sloveniei este de o calitate foarte bună și din acest motiv, pe viitor, va deveni, în mod cert, ținta altor state și corporații internaționale", afirmă inițiatorii acestei modificări. Care consideră că, odată cu garantarea prin Constituție la dreptul la apă potabilă, autoritățile nu vor trebui să cedeze în fața oricăror presiuni externe în această privințăl.


Formațiunea de opoziție, de centru dreapta, Partidul Democrat din Slovenia s-a abținut de la vot, motivând că amendamentul nu era necesar și a fost adoptat doar pentru creșterea sprijinului popular.