ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană nu are de ales și este obligată să respingă proiectul de buget al Italiei pe 2019, a anunțat, marți, Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, adăugând că Roma „încalcă reglementările UE în mod deschis și conștient", transmite DPA. Reacția autorităților italiene a venit, de la București, prin vocea vicepremierului Matteo Salvini, care a delcarat că guvernul său nu va da înapoi.


„Ar putea fi tentant să încalci regulile, dar, la un anumit moment, datoria cântărește prea greu și la sfârșitul zilei rămâi fără libertate", a declarat oficialul UE.

Comisia Europeană ar putea să reanalizeze decizia anterioară de a nu deschide procedura de deficit excesiv împotriva Italiei, a adăugat Dombrovskis.

Decizia Comisiei Europene de a respinge proiectul de buget al Italiei pentru anul 2019 „nu schimbă nimic”, a asigurat marți vicepremierul italian Matteo Salvini, într-o declarație dată la București în fața jurnaliștilor italieni, transmite AFP.

„Aceasta nu schimbă nimic, să o știe bine acești domni speculatori, nu ne întoarcem înapoi”, a promis vicepremierul italian, lider al formațiunii de extremă-dreapta Liga.

„Ei nu atacă un guvern, ci un popor. Astfel de lucruri nu fac decât să stârnească și mai mult mânia italienilor, iar apoi ne mai plângem de ce popularitatea Uniunii Europene a ajuns atât de jos”, a adăugat Salvini despre decizia Bruxelles-ului privind bugetul propus de guvernul său.

La rândul său, Luigi Di Maio, și el vicepremier în guvernul de la Roma, lider al partidului antisistem Mișcarea 5 Stele, a cerut Comisiei Europene să manifeste 'respect' față de italieni și față de guvernul lor.
 
„Acesta este primul buget italian care nu este pe placul UE. Nu sunt surprins. Este primul buget italian care a fost scris la Roma și nu la Bruxelles', a menționat Di Maio într-un mesaj pe Facebook, conform agențiilor Reuters și EFE. Di Maio a promis că guvernul din care face parte nu se va 'preda' în fața Bruxelles-ului, pentru că nu dorește noi politici de austeritate.





Italia a înștiințat luni Comisia Europeană că nu își va modifica proiectul de buget pe 2019, criticat vehement de Bruxelles pentru că încalcă regulile fiscale europene.