Gruparea islamistă palestiniană Hamas și-a modificat luni programul politic pentru prima oară în istorie, transmite AFP. Principala noutate este acceptarea unui stat palestinian între frontierele din 1967, cu capitala la Ierusalim. Noua doctrină politică a Hamas urmează să fie făcută publică înainte de vizita președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Washington, care va avea loc miercuri.

Totodată, Hamas se distanțează de organizația Frații Musulmani din Egipt și face distincția între comunitatea religioasă evreiască și „proiectul sionist”, insistând asupra caracterului politic al conflictului cu Israelul.


Un document în arabă și engleză, cu 42 de puncte, a fost făcut public pe site-ul de internet al Hamas la începutul conferinței de presă susținute la Doha de liderul în exil al organizației, Khaled Mashal, informează Agerpres.

Acceptarea frontierelor din 1967, anterioare ocupației israeliene a Cisiordaniei, a Fâșiei Gaza și a centrului istoric al Ierusalimului nu este însă echivalentă în niciun caz cu recunoașterea Israelului, a explicat recent agenției France Presse un înalt oficial al Hamas.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a reacționat calificând documentul Hamas ca mincinos, iar departamentul ministerului apărării care răspunde de teritoriile ocupate a apreciat că "mișcarea teroristă Hamas își bate joc de întreaga lume încercând să se prezinte prin acest așa-zis document drept o organizație luminată și dezvoltată".

Hamas este considerată de Uniunea Europeană, Statele Unite și Israel o organizație teroristă, iar statutul din 1988 al organizației nu recunoaște dreptul la existență al statului evreu.

Amendamentul la statut a fost prezentat cu numai două zile înainte de întâlnirea dintre președintele american, Donald Trump, și liderul palestinian Mahmoud Abbas.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews