ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prăbușirea prețului petrolului a trezit la realitate țările bogate din Golful Persic, iar șase țări din Golf au decis să introducă, pentru prima dată, taxa pe valoarea adăugată.

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Oman, Qatar și Bahrain sunt țările care au luat această decizie care va fi introdusă treptat, în următorii trei ani.

A fost o decizie comună anunțată la ultima reuniune a Consiliului de Cooperare din Golf, iar introducerea TVA-ului va avea loc simultan în cele șase state pentru a împiedica concurența neloială și contrabanda.

De la aplicarea TVA vor fi excluse serviciile medicale, cele sociale, educația și aproape 100 de produse alimentare. Experții spun că introducerea acestei taxe va contribui la creșterea cu 4-5 procente a Produsului Intern Brut în cele șase țări din Golf.

Arabia Saudită, de exemplu, se confruntă cu deficit bugetar care a obligat-o să retragă mii de miliarde de dolari din fondurile globale de investiții. Așa au mai redus deficitul. Dar autoritățile de la Riyad continuă să finanțeze forțele rebele din Siria care luptă contra armatei lui Bashar al-Assad și să meargă înainte cu campania militară contra rebelilor din Yemen.

După decenii de cheltuieli publice colosale, Emiratele Arabe Unite au renunțat să mai ofere subvenții la carburanți. Prețurile au urcat cu 24% doar în luna august. Vor urma creșteri de taxe, introducerea TVA și impozitarea corporațiilor. Toate, menite să diversifice veniturile unui statul hrănit până acum doar cu petrol.

Și Oman și Bahrain renunță la subvenții. Iar pentru Emiratele Arabe Unite, schimbarea va însemna economii de 7 miliarde de dolari anul viitor; pentru populație, însă, scumpirile bruște ar putea schimba cu totul modul de a trăi din regiune. Anii de supraconsum s-ar putea încheia. Risipa și mașinile puternice ar putea deveni curând mai puțin atractive.