ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de islandezi au protestat luni, în Reykjavik, solicitând demisia premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, după ce ancheta "Dosarele Panama" a dezvăluit că acesta ar fi ascuns investițiile în paradisuri fiscale.

Anunțul privind demisia prim-ministrului, primul înalt oficial care cade victimă a scandalului Panama Papers, a fost făcut de oficiali ai formațiunii acestuia, Partidul Progresului.

Conform documentelor publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a înființat în 2007, împreună cu soția sa, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-și administra averea. El a deținut 50% din acțiunile firmei până la sfârșitul lui 2009, dar a omis să le menționeze în declarația de avere completată în aprilie 2009, când a fost ales pentru prima oară deputat.

Investigația jurnalistică "Dosarele Panama", coordonată de publicația germană Suddeutsche Zeitung și de Consorțiul Internațional pentru Investigații Jurnalistice (ICIJ), relevă că numeroase personalități politice și din alte domenii și-ar fi ascuns investițiile prin companii offshore, evitând astfel plătirea de taxe și impozite.