ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Poloniei, Beata Szydlo, a cerut Uniunii Europene "să respecte suveranitatea" țării sale, arată AFP.

Afirmațiile șefului executivului polonez au fost făcute în cadrul unei dezbateri despre situația Poloniei din cadrul Parlamentului European, arată sursa citată.

"Pentru noi toți ceea ce este important este ca noi să putem simți sprijinul din partea UE (...), ca în deciziile referitoare la problemele interne ale țării noastre să avem garanția că suveranitatea noastră va fi respectată", a pledat dna Szydlo, care se exprima pentru prima oară în fața eurodeputaților".

Comisia Europeană a deschis la începutul lunii ianuarie o verificare asupra respectării statului de drept în Polonia.

Suntem în prima etapă a procedurii de salvgardare', a subliniat vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil de acest dosar din partea executivului european. "Un cadru care este o măsură preventivă", a insistat el.

"Vom angaja dialogul bazându-ne pe probe imparțiale și în mod cooperant", a promis Timmermans.

Premierul Poloniei a replicat afirmând că toate măsurile luate de guvernul său respectă legile și constituția Poloniei.

"Tribunalul constituțional funcționează foarte bine în Polonia, este în perfectă stare. (...) În urmă cu câteva ore, el a pronunțat o hotărâre", a replicat dna Szydlo atacurilor care argumentau că reformele paralizaseră înalta instanță juridică.

'"Polemica provocată de schimbări, în special în jurul numirii judecătorilor, trebuie rezolvată printr-un compromis politic în Polonia, este o problemă internă a Poloniei", a insistat șefa guvernului polonez.