Cu ocazia ceremoniilor de marcare a 74 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz (Oswiecim), premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Holocaustul „a fost comis nu de naziști, ci de Germania lui Hitler”, transmit AFP și Agerpres.

„Germania lui Hitler s-a hrănit din ideologia fascistă. (…) Dar tot răul a venit din acest stat și nu trebuie uitat acest lucru, pentru că, altfel, relativizăm răul”, a declarat Morawiecki, aplaudat de asistență.

„Statul polonez este gardian al adevărului, care nu ar trebui relativizat în niciun fel. Vreau să fac aici promisiunea de (a păstra) întregul adevăr despre acea epocă’, a adăugat premierul conservator.
 
Chestiunea adevărului despre Holocaust a provocat anul trecut tensiuni între Polonia și, de cealaltă parte, Israel și SUA, în legătură cu o lege memorială poloneză ce prevedea pedepse cu închisoarea pentru oricine ar acuza națiunea poloneză că ar fi responsabilă de crime de război naziste.

Israelul și SUA vedeau în aceasta o posibilitate de urmărire în justiție a supraviețuitorilor Shoah dacă mărturiile lor ar fi evocat implicarea unor polonezi în omorârea de evrei.


Polonia a amendat în cele din urmă legea pentru a răspunde acestor îngrijorări.

Aproximativ 1,1 milioane de oameni, dintre care aproape un milion de evrei, au fost uciși în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, instalat de naziști în Polonia ocupată, între 1940 și 1945. Celelalte victime au fost mai ales polonezi neevrei, țigani și prizonieri sovietici.

Duminică, un grup de circa 30 de naționaliști polonezi de extremă dreapta au depus flori la Auschwitz, în afara cadrului ceremoniilor oficiale.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews