ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 7.11/ 13:45 Un nou acord între Biserica Greacă și statul elen a fost anunțat marți, în urma întrevederii dintre Arhiepiscopul Atenei și al întegii  Grecii, Ieronimos, și premierul grec Alexis Tsipras, scrie greekreporter.com.

Prim-ministrul grec a declarat că cele două părți au ajuns la un acord de proporții istorice, astfel încât preoții nu vor mai fi considerați funcționari publici. În schimb, statul elen va oferi o subvenție anuală echivalentă salariilor preoților Bisericii, aceasta din urmă fiind apoi responsabilă de distribuirea salariilor.
Acordul prevede de asemenea o reglementare a unui litigiu vechi de peste un deceniu privind proprietatea între statul grec și Biserică, care este unul dintre cei mai mari proprietari în țară. 

Ieronimos i-a mulțumit lui Tsipras pentru  inițiativa sa de a coopera cu Biserica. Mai ales că ajungerea la acest acord vine în contextul în care premierul elen a anunțat recent o serie de propuneri de modificare a Constituției. Una dintre propuneri vizează separarea formală dintre biserică și stat, urmând ca din legea fundamentală să fie eliminate toate referințele la Iisus Hristos.

Astăzi însă, Tsipras a declarat că intenția sa este de a promova și de a expune contribuția Bisericii la existența statului elen.

Biserica Ortodoxă Greacă a jucat secole la rând un rol important în viața țării, iar ortodoxia este considerată religia oficială conform Constituției. Pentru mulți greci, identitatea națională este strâns legată de religia lor. 


Creditorii Greciei au cerut de mult timp guvernului să vândă active și să reducă numărul angajaților din sectorul public. Potrivit sistemului actual, salariile preoților sunt plătite direct de la bugetul de stat, precum cele ale tuturor funcționarilor publici. 
 
Stirea initiala
 
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anunțat că dorește ca statul elen să se despartă complet de Biserica Ortodoxă Greacă și să adopte o poziție strictă de „neutralitate religioasă", toate referințele la Iisus Hristos urmând a fi desființate de Constituția țării, scrie greekcitytimes.com.

În articolul 3 al Constituției elene se spune că principala religie din Grecia este „Biserica Ortodoxă a lui Hristos și Biserica Greciei recunoaște drept conducător pe Iisus Hristos". 
 
Acesta este pasajul pe care Tsipras intenționează să-l elimine din Constituția Greciei, prin revizuirea legii fundamentale, Tsipras afirmând la o ședință a partidului său SYRIZA că este convins că biserica va fi de acord cu propunerea sa.
 
Premierul elen, care este ateu, a mai spus că biserica greacă este suficient de matură și are înțelepciunea de a-și pune relația cu statul pe o bază rațională. El nu a explicat și noile relații care ar putea exista între cele două.


Tsipras a reamintit parlamentarilor Syriza că a venit timpul ca și Constituția Greciei să pună în evidență principiile neutralității religioase care sunt viitorul Greciei moderne. În acest sens, Tsipras vrea ca sistemul electoral proporțional să devină realitate.

Opoziția este însă împotriva acestor propuneri, principalul partid de opoziție, Noua Democrație, acuzându-l pe Tsipras că profită de revizuirea constituțională pentru a distrage atenția de la eșecurile guvernului său.

Grecia apare drept ca cea mai religioasă țară din Europa, 92% dintre greci declarând că ei cred în Dumnezeu, potrivit unui sondaj efectuat de Centrul de cercetare Pew Research Center între 2015-2017 și publicat recent.

Studiul a fost realizat între 2015 și 2017, cu participarea a aproximativ 56.000 de adulți din 34 de țări.

Potrivit sondajului, din procentul de 96% al grecilor care au fost crescuți creștini, 93% rămân creștini practicanți și azi. În ansamblu, grecii se numără printre cei mai religioși din Europa, 55% dintre respondenți afirmând că religia este încă foarte importantă în viața lor.

În Grecia, președintele, premierul și membrii Cabinetului trebuie să depună jurământul în biserică. Tsipras, cunoscut ca ateu, a fost primul prim-ministru elen care a depus jurământul de învestire, în 2015, printr-o ceremonie civilă, și nu una religioasă.