ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a declarat vineri că executivul pe care îl conduce organizează o "ședință itinerantă", în regiunea vestică Lviv, informează Rador Radio România, citată de stiripesurse.ro. El a dezvăluit că porturile dunărene continuă să înregistreze recorduri în ceea ce privește transbordarea.

Printre subiectele-cheie se numără blocada instituită de polonezi la frontieră. "Astăzi (vineri, n.r.), avem o ședință itinerantă a Guvernului. Lucrăm în regiunea Lviv, la solicitarea președintelui Ucrainei. Printre chestiunile-cheie - situația legată de blocada de la graniță. Pregătim pași clari și propuneri concrete" - a scris Șmihal pe Telegram.

Premierul a remarcat că Ucraina intenționează să poarte un dialog pragmatic cu partea poloneză și este pregătită pentru compromisuri rezonabile. "În același timp, continuăm să ne extindem logistica și în alte puncte. Porturi maritime. Porturi dunărene. Puncte de trecere cu ceilalți vecini. Calea ferată. În ianuarie 2024, am exportat 88% din grâul ucrainean către UE prin Marea Neagră. Acesta este rezultatul activității coridorului nostru de logistică maritimă" - a subliniat premierul ucrainean.

Relația cu România

Șmihal a adăugat că porturile dunărene continuă să înregistreze recorduri în ceea ce privește transbordarea. "Continuăm să investim în extinderea capacității acestora. Pregătim grupuri de nave cu produsele noastre pe Dunăre. Vorbim despre așa-numitele nave containere care pot naviga către porturile dunărene din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania și către portul românesc Constanța" - a mai declarat Denis Șmihal, adăugând că Ucraina extinde cooperarea cu România.

"Partenerii noștri de acolo și-au dovedit predictibilitatea. În ianuarie 2024, 1,1 milioane de tone de cereale au tranzit România. În prima jumătate a lunii februarie, 0,6 milioane de tone" - a menționat premierul ucrainean.