ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit miercuri, la Varșovia, cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, în marja reuniunii aniversare a premierilor statelor din Europa Centrală și de Est care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004, informează Agerpres. Cei doi au discutat aspecte legate de cadrul financiar multianual, politica de coeziune și politica agricolă comună a U.E.

Premierul României a salutat declarația adoptată la reuniunea de la Varșovia și a susținut importanța tuturor politicilor promovate la nivelul U.E., acestea trebuind să se regăsească în cadrul financiar multianual.

Șeful guvernului polonez a apreciat rezultatele președinției exercitate de România la Consiliul Uniunii Europene. Mateusz Morawiecki s-a arătat interesat de o posibilă cooperare a țării noastre în sprijinul dezvoltării politicii europene de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii.

De asemenea, premierii României și Poloniei au abordat aspecte ale dezvoltării macro-regionale de interes comun, referindu-se la Inițiativa Celor Trei Mări și la proiectul Via Carpatia.

În privința cooperării bilaterale, prim-ministrul Viorica Dăncilă și omologul său polonez au apreciat caracterul benefic al primei runde de consultări interguvernamentale româno-poloneze de la Varșovia, din 25 mai 2018.

Șefa Executivului de la București a relevat valoarea adăugată pe care acest tip de consultări o generează în planul relațiilor bilaterale și a reafirmat intenția Guvernului României de a organiza la București, în semestrul al II-lea al anului în curs, cea de-a doua rundă a acestui format, completată de un forum economic. Aceasta a reiterat interesul Guvernului României pentru organizarea unui Forum de Afaceri România-Polonia la București, cu ocazia proximei runde de consultări interguvernamentale bilaterale, menționând totodată interesul României pentru extinderea cadrului juridic bilateral, care să permită o interacțiune aprofundată în plan economic.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a pledat pentru conferirea unui plus de substanță cooperării economice dintre cele două țări, pronunțându-se în favoarea creșterii volumului schimburilor comerciale bilaterale și a sporirii investițiilor poloneze în România, dar și a celor cu capital românesc în Polonia.

Cei doi prim-miniștri au abordat, de asemenea, teme de actualitate ale politicii internaționale și au convenit intensificarea cooperării la nivelul ministerelor apărării. Aceștia au convenit asupra unui calendar comun de evenimente bilaterale pentru perioada imediat următoare a anului în curs.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews