ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia nu va deveni o parcare pentru refugiați și nu va putea prelua sute de mii dintre aceste persoane, a declarat miercuri premierul sârb Aleksandar Vucici, citat de Tanjug.

Șeful guvernului de la Belgrad a precizat însă că țara sa este pregătită să participe la sistemul UE de distribuire a refugiaților pe baza unor cote, deși nu face parte din blocul comunitar.Referitor la informația conform căreia o parte a fondurilor ce vor fi alocate la apropiata conferință de la Londra privind migrația va fi utilizată pentru a ține unii migranți în Serbia, Vucici a spus că "acest lucru nu este posibil, întrucât Serbia nu este și nu poate fi un loc de parcare pentru nimeni", informează Agerpres.

"Nu avem nevoie de bani, noi putem prelua un număr de persoane, dar Serbia nu poate sprijini sute de mii de oameni", a subliniat șeful guvernului sârb.

Aproximativ 60.000 de migranți au tranzitat Serbia de la începutul acestui an. În medie, de la 1 ianuarie au tranzitat zilnic teritoriul Serbiei 2.000 de migranți, cu mult mai puțini decât în lunile septembrie și octombrie 2015, când media zilnică a atins și 11.000 de migranți.

Șeful poliției de frontieră sârbe, Milenko Bozovici, a menționat marți că circa 600.000 de migranți au trecut prin Serbia anul trecut, iar 600 dintre ei au solicitat azil în această țară.

În urmă cu două săptămâni, autoritățile de la Belgrad au anunțat că nu vor mai permite intrarea pe teritoriul Serbiei a migranților care nu cer azil Germaniei sau Austriei, măsură ce a survenit unei decizii similare luate de autoritățile de la Berlin și Viena după ce țările din nordul Europei au hotărât să limiteze primirea migranților.

Decizia autorităților de la Belgrad a fost luată după ce guvernele Sloveniei și Croației, țările care urmează Serbiei pe ruta migranților, au anunțat anterior că vor dispune măsuri similare celor luate de Austria și Germania.