ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un audit al Comisiei Europene (CE) a confirmat că premierul ceh Andrej Babis se află într-un conflict de interese din cauza „fostului său imperiu de afaceri”, informează Agerpres, citând Reuters.

Potrivit Reuters, publicația săptămânală Respekt a publicat această informație, duminică, citând "două surse care au avut acces la conținutului raportului”.

Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) a comunicat, vineri, că a trimis rezultatele auditului autorităților cehe, însă acestea sunt confidențiale, deoarece procedura de audit nu s-a încheiat. Partea cehă a confirmat primirea raportului.

Potrivit sursei citate, companiile din grupul Agrofert, nucleul activelor Babis, sunt estimate de Forbes la 3.5 miliarde de dolari și sunt unele din cei mai mari beneficiare ale subvențiilor UE din Cehia, atât pentru agricultură, cât și pentru proiecte de investiții.

Premierul Andrej Babis a reiterat, duminică, că a îndeplinit toate obligațiile legale în ceea ce privește aceste companii, administrate în prezent de fonduri fiduciare. Încă din luna iunie, presa a scris despre faptul că Cehia ar putea să fie obligată să restituie milioane de euro din ajutoarele acordate de UE companiilor Agrofert.

Investigațiile UE au scos în stradă sute de mii de cehi la mitingurile împotriva premierului Babis. Totuși, partidul acestuia, ANO, rămâne de departe cea mai populară grupare politică din Cehia.

ActiveNews a informat că premierul ceh Andrej Babis a anunțat că se opune planului propus de Germania privind reforma sistemului european de azil.