ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La doar câteva zile după triumful lui Donald Trump, prim-ministrul ceh  Bohuslav Sobotka a respins orice posibilitate ca în țara sa să fie instalat un radar american, necesar sistemului anti-rachetă în Europa. Mai mult, Sobotka a invocat necesitatea dialogului dintre Rusia și SUA pentru binele Europei.

 Premierul ceh Bohuslav Sobotka a calificat drept "pură ficțiune" afirmațiile unor politicieni despre posbilitate desfășurării unui radar în Republica Cehă, informează presa de la Praga.
"Un radar pe teritoriul Cehiei ar însemna o și mai mare escaladare a relațiilor cu Rusia", a spus Sobotka. "Trebuie să folosim ocazia oferită după alegerea lui Donald Trump ca președinte, de a avea Statele Unite și Rusia la aceeași masă", a continuat premierul ceh. 
 
Sobotka a subliniat că este împotriva readucerii în prim plan a chestiunii desfășurării unui radar al SUA în țara sa, subiect care a fost închis cu mulți ani în urmă. "Astăzi ne confruntăm cu totul altfel de probleme în sfera securității", conisderă șeful guvernului de la Praga, pentru care cea mai presantă chestiune este aceea de pune capăt războiului din Siria și a rezolva situația refugiaților.

Potrivit lui Sobotka, Donald Trump se poate folosi acum de statutul de președinte al SUA pentru a stabili o cooperare mai bună a Americii cu Rusia în problema Siriei.

Teza amplasarii unui radar american în Republica Cehă fusese lansată de mai mulți oameni politici din SUA. Unul dintre partizanii acestei idei a fost Rudolf Giuliani, fostul primar al orașului New York, care anunța că "vom construi un scut nuclear în Polonia și în Cehia". 

Reamintim că în Polonia deja a început instalarea unor elemente ale sistemului antirachetă, similare celor din România.