ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat într-o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin că regiunea Înălțimillor Golan reprezintă o "linie roșie" pentru Israel și acest teritoriu va rămâne israelian, informează site-ul israelian Haaretz.

 
"Înălțimile Golan reprezintă o linie roșie pentru Israel; regiunea va rămâne sub suveranitate israeliană. (...) Facem tot posibilul pentru a evita apariția unui nou front terorist antiisraelian în Platoul Golan", a afirmat Benjamin Netanyahu în cursul unei vizite oficiale în Rusia.

Disputa cu privire la Înălțimile Golan s-a reaprins recent, după ce Netanyahu a declarat, în cadrul unei ședințe speciale de guvern care a avut loc în această regiune, că zona va rămâne pentru totdeauna parte a Israelului și a cerut comunității internaționale „să recunoască în cele din urmă că zona va rămâne sub suveranitatea israeliană”.

Isarelul a preluat controlul asupra Platoului Golan, care aparținea Siriei, în 1967, în urma Războiului de șase zile, regiunea fiind anexată oficial în 1981, act care nu este recunoscut de comunitatea internațională.

Acum, autoritățile israeliene sunt îngrijorate că li se va cere să renunțe la acest teritoriu, ca parte a eforturilor internaționale de a pune capăt războiului din Siria.

În urmă cu câteva zile, Departamentul de Stat american a anunțat că regiunea Înălțimilor Golan "nu este parte a Israelului". O abordare similară a avut Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.