ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul italian, Matteo Renzi, a avut tot anul neînțelegeri cu instituțiile europene, dar în ultimele zile pare să fi intrat într-un război deschis cu Comisia Europeană (CE) și cu Germania, care nu văd cu ochi buni deciziile sale de a acorda ajutoare de stat băncilor și de a nu respecta ținta deficitului bugetar, consemnează joi agenția EFE.

'Europa nu are dreptul să ne spună ce să facem cu impozitele. Acest lucru îl decidem noi, nu Bruxelles-ul', a fost una dintre replicile lui Renzi în fața criticilor față de scăderea unele taxe.

Ultimul motiv de dispută între Roma și Bruxelles îl constituie inițierea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement împotriva Italiei, după ce guvernul de la Roma a acordat companiei siderurgice Ilva un împrumut în valoare de 300 de milioane de euro, considerat de executivul comunitar drept ajutor de stat. Ministrul italian al transporturilor, Graziano Delrio, susține însă că s-a făcut tot ce se putea pentru salvarea respectivei societăți, astfel că acest împrumut este singura opțiune rămasă.

Potrivit cotidianului La Reppublica, disputa pe tema împrumutului acordat companiei Ilva este doar unul dintre cele trei fronturi ale războiului european purtat de Renzi.

Un alt front este legat de ajutoarele de stat acordate băncilor italiene. CE nu agreează decizia privind salvarea băncii Tercas și în prezent evaluează decretul 'Să Salvăm Băncile' aprobat cu câteva luni în urmă de guvernul de la Roma și care a permis supraviețuirea a patru mici entități financiare.

De fapt, deciziile lui Renzi arată că el vrea să lupte împotriva măsurilor de austeritate impuse Italiei de la Bruxelles după criza din anul 2008, cea mai importantă fiind atingerea unei ținte de deficit bugetar de 1,8% din PIB.