ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul italian Matteo Renzi a sugerat luni că este posibil să demisioneze în cazul unui eșec în urma referendumului privind reforma constituțională.

Întrebat într-un interviu ce va face dacă la referendumul din 4 decembrie va câștiga tabăra „nu”, cea care susține menținerea rolului Senatului și al guvernelor regionale, el a declarat: „Dacă trebuie să stau în parlament și să fac ceea ce a făcut toată lumea înaintea mea, atunci acest lucru nu mi se potrivește”.


Sondajele de opinie indică faptul că premierul italian în vârstă de 41 de ani ar putea pierde referendumul. În cazul în care ar câștiga tabăra „da”, s-ar reduce rolul Senatului și s-ar diminua puterile guvernelor regionale.

La începutul acestui an, premierul Italiei a afirmat în mod repetat că va demisiona în cazul unei înfrângeri. Mai recent, el a subliniat că discuția despre propriul viitor politic a distras atenția de la beneficiile reformei.

Potrivit analiștilor politici, dacă Matteo Renzi demisionează după un vot „nu” la referendum, ar urma să fie organizate alegeri anticipate în 2017, cu un an înainte de alegerile la termen. Referendumul a sporit și divergențele din sânul Partidului Democrat (PD), din care face parte Renzi.