ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul olandez Mark Rutte a amenințat țările din Estul Europei cu închiderea granițelor Occidentului, dacă refuză să primească migranți, informează agenția Tanjug, citată de televiziunea sârbă B92.

Într-un interviu acordat televiziunii olandeze NOS, Rutte a spus că țările care au semnat tratatul Schengen „au și obligații - nu se pot bucura numai de beneficii, dar trebuie să-și asume răspunderile care decurg din semnarea documentului”.

„E inacceptabil ca numai o mână de țări să preia cel mai mare număr de refugiați. Ceea ce putem face noi, ca țări ale Occidentului, este să reintroducem controlul la graniță față de țările din Est”, a declarat Rutte.

Conform acestuia, țările din Est care sunt membre ale Schengen sunt mândre de realizarea lor, dar cu această calitate de membru vine și „solidaritatea cu ceilalți semnatari”.

Ca exemplu, Rutte a citat Ungaria, care „nu îi ajută în niciun fel pe cei care caută azil, chiar dacă cei în cauză nu vor să se stabilească în Ungaria, ci altă țară europeană”. Între timp, Budapesta a adoptat o lege prin care este interzisă ajutorarea azilanților, precizează sursa citată.

Rutte a mai spus că a mai discutat despre acest plan cu președintele Franței, Macron și în curând va avea această conversație cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

România nu este membră a spațiului Schengen.