ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicola Sturgeon, premierul scoțian, a declarat că votul Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, a schimbat direcția aleasă în urmă cu doi ani în urma referendumului pentru independență, în cadrul căruia majoritatea scoțienilor au respins crearea unui stat independent, informează Reuters, citat de Mediafax.

 "Controlăm destinul nostru ca stat sau vom fi mereu la mila deciziilor care au loc în altă parte?", a afirmat Sturgeon.

Partidul Național Scoțian (PNS) finanțează un sondaj asupra independenței prin care țintește să obțină cel puțin două milioane de răspunsuri din partea populației Scoției care se ridică la 5,3 milioane de locuitori, până la data de 30 noiembrie. Înarmați cu rezultatul acestui sondaj și mai multe informații asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat Brexitului, se poate decide necesitatea unui nou referendum pentru independența Scoției față de Marea Britanie.

În urma referendumului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, 68 la sută din populația Scoției a votat pentru rămânerea în UE. Potrivit PNS, apartenența la Uniunea Europeană a fost factorul decisiv pentru votul scoțienilor de a face în continuare parte din Marea Britanie.

 Liderii unor întreprinderi comerciale solicită premierului scoțian să se "gândească mai bine", declarând că o campanie de independență poate aduce și mai multă nesiguranță în ceea ce privește "viitorului Scoției, într-un moment în care micile și marile afaceri caută stabilitate la toate nivelele conducerii".

Liderul conservator scoțian Ruth Davidson o acuză pe Sturgeon de folosirea referendumului UE pentru a crea o și mai mare divizare.

"Readucerea în discuție a dezbaterii referendumului va produce o nesiguranță și mai mare în privința viitorului Scoției, într-un moment în care avem nevoie de un Guvern care să se dedice siguranței și stabilității", a spus Ruth Davidson.

Potrivit lui Sturgeon însă, pierderea accesului la piața unică europeană este o limită peste care Scoția nu poate trece.

"Vara aceasta vom fi martorii unor schimbări seismice care va avea un impact puternic asupra ambiției noastre pentru această țară, Marea Britanie care exista înainte de 23 iunie s-a schimbat fundamental. În vreme ce nu iau nimic de bun, suspectez că susținerea independenței va crește dacă devine clar că acesta este cel mai bun ori singurul mod de a proteja interesele Scoției", a adăugat Nicola Sturgeon.