ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul rus, Dmitri Medvedev, a efectuat sâmbătă o vizită oficială de o zi în Serbia, pentru a participa la manifestările prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupația nazistă, în Al Doilea Război Mondial, potrivit România Actualități.

După aterizarea la aeroportul „Nikola Tesla” din Belgrad, unde a fost întâmpinat de premierul sârb Ana Brnabici, premierul rus Dimitri Medvedev și președintele sârb Aleksandar Vucici au asistat la demonstrarea capacităților Armatei Serbiei „Libertatea 2019”, la aeroportul militar „Colonelul Pilot – Milenko Pavlovici” din Batajnica. La parada militară au participat peste 2.400 de angajați ai Ministerului de Interne și ai Armatei Serbiei, peste 100 de auvehicule militare și de luptă, precum și peste 25 de aeronave, informează Radioteleviziunea Voivodinei

În afară de participarea la ceremoniile militare de la Belgrad, premierul rus Dimitri Medvedev a avut sâmbătă întâlniri oficiale cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, și cu premierul sârb, Ana Brnabici, pentru discutarea relațiilor politice și economice bilaterale. Conform agenției Tanjug, prim-ministrul Guvernului Federației Ruse a confirmat sprijinul țării sale pentru Serbia în soluționarea problemelor din Kosovo și Metohija și a semnat mai multe acorduri bilaterale cu partea sârbă.

Șeful Guvernului rus a participat sâmbătă la o ședință specială a Guvernului Serbiei la Palatul Adunării Naționale din Belgrad, de la tribuna căreia a transmis felicitări cetățenilor sârbi pentru jubileul de 75 de ani de la eliberarea Belgradului de ocupația nazistă din Cel de-Al Doilea Război Mondial, afirmând că îi dorește „Serbiei pace, libertate, prosperitate și bunăstare. Rusia sprijină Serbia și este pregătită să îi ofere ajutorul necesar la menținerea suveranității și integrității teritoriale. Dorim ca situația în Balcani să rămână stabilă și sigură și dorim să dezvoltăm colaborarea cu toate țările balcanice”, a declarat Dimitri Medvedev dinaintea membrilor parlamentului sârb.

Oficialul rus a avut apoi o convorbire tete-a-tete cu președintele Serbiei, căruia i-a transmis felicitări din partea președintelui rus Vladimir Putin cu ocazia celebrării eliberării Belgradului de sub ocupația nazistă. Președintele sârb le-a mulțumit celor doi lideri ruși „pentru sprijinul lor la integritatea teritorială și la independența Serbiei”.

După întâlnirea cu președintele Serbiei, premierul rus și omologul lui sârb au depus coroane de flori la Cimitirul Memorial al Eliberatorilor Belgradului și la Monumentul Armatei Roșii, aducând un omagiu soldaților care și-au dat viața în Cel de-Al Doilea Război Mondial pentru a elibera capitala sârbă de sub ocupația nazistă.