ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academia Suedeză a anunțat vineri că în acest an nu va acorda Premiul Nobel pentru Literatură, pe fondul acuzațiilor de agresiune sexuală care îl vizează pe soțul uneia dintre membrele instituției, informează DPA și AFP.


„Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2018 va fi desemnat și anunțat în același timp cu laureatul din 2019", a indicat instituția într-un comunicat.

Anunțul Academiei a făcut după apariția unor diviziuni profunde în rândul membrilor Academiei la începutul lunii aprilie cu privire la modul în care instituția ar trebui să răspundă la acuzațiile formulate împotriva unuia dintre membri, poeta Katarina Frostenson și a soțului său, Jean-Claude Arnault, bănuit de hărțuire sexuală. 

Nu este prima dată când Premiul Nobel pentru literatură este anulat și amânat. De când premiul a fost înființat, din 1901, de 7 ori a fost luată o decizie similară, în perioade dificile pentru istoria europeană: în 1914, 1918, 1935 și apoi între 1940 și 1943. Cu toate acestea, niciodată premiul nu a fost amânat pentru un motiv ca acesta: un scandal  de hărțuire sexuală în care apare numele unui mebru al Academiei.