ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata siriană a reușit vineri să elibereze fortăreața din Palmira, care domină orașul antic, de sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a anunțat o sursă militară citată de televiziunea oficială, potrivit AFP.


"Forțele noastre, în coordonare cu (milițiile) Forțelor de Apărare Națională, au preluat controlul asupra vechii fortărețe din Palmira, după ce au provocat mari pierderi teroriștilor Daech" (acronimul arab al SI), a precizat această sursă militară, citată de Agerpres.

Statul Islamic a ocupat fortăreața la 23 mai 2015 și și-a înălțat acolo drapelul. De atunci, jihadiștii controlau orașul Palmira și ruinele acestuia.

Fortăreața a fost construită de mameluci în secolul al 13-lea pe colina de lângă ruinele antice. Acest monument islamic a luat apoi denumirea de Fakhredine, numele emirului druzilor care controla orașul în secolul al 16-lea.

Fortăreața și ruinele antice din Palmira sunt incluse în Patrimoniul Mondial al Umanității UNESCO.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a salutat joi într-un comunicat ofensiva desfășurată de armata siriană pentru a încerca să elibereze orașul istoric Palmira de sub ocupația Statului Islamic, care a distrus acolo numeroase vestigii.