ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comandantul adjunct al trupelor terestre ruse, general-colonelul Aleksandr Lențov, va efectua, în viitorul apropiat, o inspecție în Transnistria, unde Moscova are desfășurat un contingent militar și trupe de menținere a păcii, potrivit agenției de presă ucraineane DsNews, citată de Agerpres.

Potrivit jurnaliștilor ucraineni, vizita nu promite nimic bun nici Republicii Moldova, nici Ucrainei. Mai mult, ei amintesc „câteva dintre faptele de luptă” ale generalului Lențov.

Presa ucraineană arată că Lențov a coordonat direct milițiile rebelilor separatiști din estul Ucrainei, între 2014 și 2015, iar din luna februarie a anului trecut a dirijat trupele ruse în luptele de la Debalțevo, un nod feroviar strategic situat la jumătatea drumului dintre cele două fiefuri ale separatiștilor proruși, Donețk și Lugansk, unde peste 6.000 de soldați ucraineni au fost încercuiți. 

Generalul Aleksandr Lențov s-a remarcat și în Siria, unde de la baza aeriană Hmeimim (provincia Latakia, nord-est) a condus grupul rus la Centrul comun de control și coordonare a focului. 

Autoritățile de la Kiev percep vizita generalului Lențov la Tiraspol drept o tentativă a Rusiei de a destabiliza în continuare situația din Ucraina, de data aceasta din direcția Transnistriei, precum și pe cea a Republicii Moldova, unde au fost anunțate alegeri prezidențiale în toamnă. 

Pe de altă parte, experții moldoveni înclină să creadă că este vorba despre o inspecție a efectivelor Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria (GOTR), după ce autoritățile de la Chișinău ar fi împiedicat „astfel de vizite pe căi ocolitoare”. 

Ucraina a adoptat în mai anul trecut o lege prin care a interzis accesul trupelor ruse pe teritoriul său, în tranzit, spre Transnistria, astfel încât Rusia nu a mai putut să efectueze procedura obișnuită de rotație a militarilor. Partea rusă a recurs la diferite tertipuri în acest sens, inclusiv trimițând grupuri mici de militari prin aeroportul din Chișinău, dar autoritățile moldovene nu le-au permis intrarea pe teritoriul republicii. 

Kremlinul a acuzat Kievul și Chișinăul că își coordonează acțiunile în acest sens, iar trupele ruse de menținere a păcii nu mai pot intra sau ieși în sau din stânga Nistrului, trezindu-se practic 'prizoniere'. 

În total 1.500 de militari ruși staționează în prezent pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din GOTR. Activitatea restului 'pacificatorilor' este reglementată prin Comisia Comună de Control (CUC), din care fac reprezentanți ai Chișinăului, Tiraspolului și Moscovei.