ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia Spaniei de a nu participa la reuniunea UE-Balcanii de Vest, care va avea loc, în mai, la Sofia, ar putea fi urmată și de alte state europene, inclusiv de România. Așa susține un ziar sârb, citat de site-ul b92.net, conform căruia România și Cipru nu ar urma să participe la reuniunea dedicată Balcanilor de Vest, și la care va fi prezent un reprezentant al Kosovo, stat nerecunoscut de București, Madrid și Nicosia.


Belgradul examinează în continuare formatul în care Serbia va fi reprezentată la reuniunea UE-Balcanii de Vest din 17 mai de la Sofia, scrie ziarul sârb Vecernje Novosti. Potrivit sursei citate, motivul ar fi „schimbarea circumstanțelor”, având în vedere că, după Spania, România și Cipru, state UE care nu recunosc Kosovo, sunt la un pas de a decide să nu ia parte la discuțiile de la reuniunea din capitala Bulgariei.

Motivul ar fi același invocat de Madrid: refuzul de a sta la aceeași masă cu președintele kosovar Hashim Thaci, reprezentantul Priștinei la această reuniune, și de a apărea în fotografia de grup, conform uzanțelor, alături de acesta.

Cele trei țări membre UE au avertizat că nu vor participa la o conferință în care Kosovo va fi tratat ca un stat și unde i se va promite un viitor al integrării europene în același mod ca celorlalte state din regiune, notează ziarul sârb.

Cotidianul scrie însă că UE se așteaptă ca Belgradul să aibă un reprezentant la reuniunea de la Sofia, în pofida faptului că Serbia este principala voce care nu recunoaște independența fostei provincii sârbe. 

Potrivit articolului, Spania, România și Cipru ar putea recurge la un așa-zis „plan B”, astfel încât oficialii acestor state să participe doar la cina de lucru de dinaintea reuniunii și să fie reprezentați la discuții de alți membri ai UE.

Decizia Madridului de a boicota reuniunea vine după ce Spania a trimis un document Bruxelles-ului, în care afirma că fosta provincie Kosovo este parte inalienabilă a Serbiei, iar Madridul nu va permite niciodată unui fals stat să devină membru al  Uniunii Europene.