ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina va semna până la sfârșitul anului curent un contract de import a gazelor naturale din România, anunță presa de la Kiev, cu referință la președintele companiei „Ukrtransgaz”, Igor Prokopiv.

Acesta a declarat, într-o conferință de presă, că partea ucraineană este conștientă de faptul că livrările de gaze în revers, din Uniunea Europeană, ar putea înregistra o importantă reducere, dacă Rusia va înceta să mai aprovizioneze țările europene, așa cum s-a întâmplat în 2009. În acest context, Ucraina este interesată de importul de gaze din România, care este în măsură să-și asigure necesitățile interne în deplină măsură, din rezervele interne, și chiar să exporte între unul și două miliarde de metri cubi pe an, a oficialul ucrainean.

La rândul său, vice-președintele „Ukrtransgaz”, Miroslav Homko, a precizat că un contract cu partea română ar urma să fie semnat la sfârșitul anului, pentru că în octombrie 2016 expiră termenul contractului încheiat cu Gazprom-ul rusesc și, din acel moment, România poate să-și asume alte angajamente.

Administrația companiei ucrainene mai spune că atât Bulgaria, cât și Turcia ar fi interesate de importul de gaze din țările Uniunii Europene, prin Ucraina, iar negocierile pe marginea acestui subiect ar urma să demareze la începutul lui aprilie.