ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa elenă, care citează surse din cadrul UNESCO, susține că organizația cu sediul la Paris a încercat să oprească planurile lui Erdogan de a transforma Sfânta Sophia într-o moschee, informează ekathimerini.com.
 
Conform surselor citate, UNESCO ar fi averttizat Ankara că schimbarea statutului bisericii Sfânta Sofia nu poate fi făcut fără aprobarea organizației.

Biserica Sfânta Sophia, actualmente muzeu, intrată în patrimoniul UNESCO, ar putea fi transformată din nou în moschee, a declarat recent președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
 
Fosta biserică bizantină, construită în anul 537 D.H, a devenit moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani, în 1453.

În ultima vreme s-au auzit tot mai multe apeluri la reconvertirea clădirii cu încărcătură simbolică într-o moschee, mai ales după relatările despre atentatorul din Christchurch, care a ucis credincioși musulmani din Noua Zeelandă și a scris în manifestul său că Hagia Sophia ar trebui să fie „eliberată de minarete”.

De la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), al lui Erdogan, criticii și susținătorii secularismului s-au temut că Guvernul turc plănuiește să reconvertească Hagia Sophia în moschee.

Însă, anul trecut, în luna septembrie, Curtea Supremă din Turcia a respins o cerere înaintată de o asociație care cerea ca Sfanta Sophia să fie deschisă pentru rugăciuni musulmane.

Inclus în patrimoniul mondial UNESCO, Sfânta Sofia are anual milioane de vizitatori.