Presa elenă, care citează surse din cadrul UNESCO, susține că organizația cu sediul la Paris a încercat să oprească planurile lui Erdogan de a transforma Sfânta Sophia într-o moschee, informează ekathimerini.com.
 
Conform surselor citate, UNESCO ar fi averttizat Ankara că schimbarea statutului bisericii Sfânta Sofia nu poate fi făcut fără aprobarea organizației.

Biserica Sfânta Sophia, actualmente muzeu, intrată în patrimoniul UNESCO, ar putea fi transformată din nou în moschee, a declarat recent președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
 
Fosta biserică bizantină, construită în anul 537 D.H, a devenit moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani, în 1453.

În ultima vreme s-au auzit tot mai multe apeluri la reconvertirea clădirii cu încărcătură simbolică într-o moschee, mai ales după relatările despre atentatorul din Christchurch, care a ucis credincioși musulmani din Noua Zeelandă și a scris în manifestul său că Hagia Sophia ar trebui să fie „eliberată de minarete”.

De la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), al lui Erdogan, criticii și susținătorii secularismului s-au temut că Guvernul turc plănuiește să reconvertească Hagia Sophia în moschee.

Însă, anul trecut, în luna septembrie, Curtea Supremă din Turcia a respins o cerere înaintată de o asociație care cerea ca Sfanta Sophia să fie deschisă pentru rugăciuni musulmane.

Inclus în patrimoniul mondial UNESCO, Sfânta Sofia are anual milioane de vizitatori.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews