România, care a preluat de la 1 ianuarie președinția Consiliului UE, și-a accelerat demersurile privind reglementările, care ar putea face construcția gazoductului Nord Stream 2 mai problematică, informează site-ul polonez polandin.com., citat de Agerpres.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcția a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. 

România vrea să revizuiască directiva UE privind gazele astfel încât toate conductele de pe teritoriul UE, inclusiv cele offshore, să fie de competența legislației europene. 

Aceste evoluții ar putea fi bine primite de Polonia, care se opune construirii Nord Stream 2, în special pentru că majoritatea măsurilor pe care Varșovia ar vrea să le vadă incluse în revizuire au fost luate în considerare. 

„Măsura conform căreia toate noile conducte (de pe teritoriul UE) trebuie să îndeplinească reglementările UE este crucială. Exceptarea Nord Stream 2 de la această reglementare, ceva ce a propus Austria, nu este o posibilitate", a afirmat la postul public de radio un diplomat polonez la Bruxelles. 

Acesta a adăugat că revizuirea ar putea obține sprijinul unui număr mai mare de state membre ale UE. Până recent, erau 10-11 susținători ai revizuirii. 

Între timp, Germania, Olanda și Austria sunt cele mai îngrijorate deoarece își văd interesele puse în pericol de revizuire. Ca rezultat, ele s-au aliat în jurul proiectului deoarece companiile care fac parte din consorțiul desemnat să construiască Nord Stream 2 sunt sunt din aceste state și ar avea de suferit dacă proiectul ar eșua. 

Alte state membre nu și-au exprimat până acum opiniile. Estimarea diplomatului polonez arată că "o atitudine neutră" a Italiei, Spania și Franța ar putea fi suficient pentru a face mai greu de finalizat construirea Nord Stream 2. 


În plus, există presiunea timpului, deoarece reglementările revizuite trebuie adoptate înainte de finalizarea construcției, prevăzută pentru decembrie 2019. În contextul alegerilor din mai pentru Parlamentul European, adoptarea ar trebui finalizată până în aprilie. 

Avertismentul Americii pentru companiile germane

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Germania a lansat zilele trecute un avertisment către companiile implicate în construirea Nord-Stream 2, celebra conductă de gaz ruso-germană, spunându-le că vor avea de înfruntat sancțiuni, dacă aleg să meargă mai departe cu proiectul, relatează Reuters.

Avertismentul vine în contextul în care președintele american Donald Trump a acuzat Germania că este „captiva” Rusiei, în condițiile dependenței energetice față de aceasta, și a cerut imperativ oprirea lucrărilor la proiectul de 11 miliarde de dolari.

Totuși, cei care se opun Nord Stream 2 ar putea beneficia de mai mult timp deoarece Danemarca încă nu a acordat Rusiei permisiunea de a construi gazoductul prin apele teritoriale daneze.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews