ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa de la Belgrad susține că serviciile de informații turce s-ar afla în spatele recentelor declarații privind retrasarea granițelor din Balcani și „răspândirea ideii unei Albanii Mari", scrie b92.net.
 
Informația a fost publicată de cotidianul belgrădean Vecernje Novosti, care precizează că amenițările la adresa Serbiei, legate de o Albanie Mare, au venit concomitent, dinspre  Tirana, Pristina și Presevo, într-un mod foarte bine sincronizat preparat în laboratoarele  de la Ankara.

Ziarul belgrădean susține că a obținut această informație de la „serviciile noastre de securitate” și că, potrivit datelor acestora „performanța ofensivă a serviciilor de informații din Turcia trece prin Pristina, prin intermediul a două pârghii-cheie."

Primul canal de comunicare și influență se realizează prin „Agenția de Coordonare și Cooperare cu Turcia” (TIKA) din Serbia, care, este binecunoscut că acționează în districtul Raska, din sud vestul țării, dar și în localități din Valea Presevo.
 
Al doilea ar fi întâlnirile „intensive" între agenții de informații turci și liderii albanezi din Presevo și Bujanovac, precum și cu cei din Kosovo. Conform ziarului sârb, toate aceste operațiuni ale spionajului turc se desfășoară sub umbrela Pristinei, astfel încât acțiunile lor subversive să nu fie descoperite de serviciile de securitate de la Belgrad.
 
Intenția guvernului de la Ankara ar fi, conform ziariștilor sârbi, realizarea unui sprijin puternic pentru Turcia pe teritoriul balcanic.

Declarațiile privind o posibilă unificare a Albaniei cu Kosovo, în vederea unei Albanii Mari, făcute de premierul albanez Edi Rama și de liderul kosovar Hashmi Thaci,  au scandalizat Belgadul, dar și Moscova, care consideră că o astfel de idee nu contribuie la strabilitatea regiunii, ci sporesc riscul unui nou război în Balcani. Premierul Edi Rama a afirmat recent, într-un interviu pentru un ziar american, că o unire între Albania și Kosovo nu poate fi exclusă daca perspectiva aderării țărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană se îndepărtează.