În plină criză separatistă, presa din Spania dă exemplul dorinței de unire a României cu R. Moldova

Ochii lumii rămân ațintiți în aceste zile pe Catalonia, unde se așteaptă momentul în care premierul Carles Puigdemont va tranșa chestiuneea proclamării independenței regiunii. Iar în funcție de declarația sa, și reacția Spaniei, scrie NapocaNews.

Mulți au scris că exemplul Cataloniei ar putea oferi și altora idei secesionoste. Corsica, Flandra, Insulele Feroe sau Noua Caledonie sunt câteva regiuni care ar putea găsi inspirație în experiența Cataloniei.

Dar, în  timp ce separatismul și secesionismul par să ia amploare peste tot în Europa, exista și opusul, scriu jurnaliștii de la ziarul La Tribuna de Catagena. Ei trec astfel în revistă regiunile sau națiunile care încearcă să se unească, pentru că împărtășesc aceleași valori culturale și istorice.

Lista nu putea să nu cuprindă și cazul Romaniei și al Republicii Moldova. Jurnaliștii spanioli observă ca nu doar identitatea comună românească leagă cele două state, ci și ajutorul pe care moldovenii l-ar primi astfel, ei urmaâd să intre automat în Uniunea Europeană, daca s-ar decide unirea.

Mai mult, ei insistă pe istoria Republicii Moldova, care a obținut independența la începutul anilor ’90 și a obținut recunoașterea oficială a statalității la 2 martie 1992.

Așadar, după experieța independenței, există moldoveni, chiar dacă nu toți, care vor reunificarea cu țara-mamă, Romania, remarcă spaniolii.

Pe lângă cazul României și al R. Moldova, jurnaliștii mai dau și alte exemple (mai putin probabile) de state care s-ar putea unifica: Grecia și Cipru sau chiar varianta unirii Danemarcei, Suediei și Norvegiei intr-un singur regat unit.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews