ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin și-a deschis calea rămânerii la președinție după încheierea mandatului actual, în cadrul unei vaste revizuiri constituționale adoptate de către deputați, relatează AFP.
 
Răspunzând în Parlament propunerii unei deputate și foste cosmonaute, cel mai puternic om din Rusia s-a declarat marți în favoarea ideii de a ”reporni” de la zero numărul mandatelor prezidențiale cu ocazia reformei constituționale, pentru a-i permite să candideze în alegerile din 2024.
Putin a dat asigurări că vrea ca membrii Curții Constituționale să autorizeze mai întâi modificarea și ca rușii să o aprobe în cadrul ”votului popular” prevăzut la 22 aprilie.

La câteva ore după intervenția lui Putin, primarul Moscovei a interzis adunările de peste 5.000 de persoane până la 10 aprilie - în mod oficial din în lupta împotriva epidemiei noului coronavirus.

Vladimir Putin nu are dreptul, în prezent, să candideze în 2024, în contextul în care Constituția impune o limită de două mandate consecutive. Doar lăsându-i președinția lui Dmitri Medvedev în perioada 2008-2012 și devenind premier în această perioadă a putut Putin să efectueze două mandate consecutive de când s-a instalat la Kremlin în 2000.

O „putere prezidențială puternică este absolut necesară Rusiei”, a declarat marți Putin, în vârstă de 67 de ani, apreciind că ”stabilitatea (...) ar trebui să fie prioritară”.

În cazul în care Curtea Constituțională își dă aprobarea, pare probabil ca Vladimir Putin, care sărbătorește 20 de ani de când se află la comanda Rusiei să poată, teoretic, să rămână alte două mandate - adică până în 2036.

Aproape 100 de persoane s-au adunat marți seara, după vot, la Moscova, în semn de protest față de reformă, iar opozanții au îndemnat la acțiuni de protest vineri. ”Putin intenționează să ne guverneze încă cel puțin două mandate (...). Putin până în 2036 este de negândit”, a subliniat jurnalistul de opoziție Ilia Azar.

Vladimir Putin a luat toată lumea prin surprindere în ianuarie, când a anunțat că vrea să lanseze o revizuire constituțională, prima de la adoptarea Constituției ruse în 1993. Acest anunț a fost considerat imediat de către analiști un mod de a pregăti perioada de după 2024.