ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a anulat vizele speciale pentru diplomații și oficialii UE care călătoresc regulat între Beirut și Damasc, complicând astfel eforturile de a distribui ajutoare victimelor războiului, au informat trei diplomați UE, scrie Reuters.
 
De când a început conflictul sirian în 2011, Uniunea Europeană s-a folosit de Beirut, capitala Libanului, drept bază diplomatică după ce majoritatea ambasadelor din Damasc s-au închis ca protest față de atacurile brutale ale lui Assad asupra opoziției.

Însă permisiunea specială de a folosi vizele siriene pentru a avea acces la Damasc a fost anulată la începutul lui ianuarie fără explicații din partea guvernului sirian, au informat diplomații UE. Astfel, diplomații vor trebui să treacă prin procesul lung de a aplica pentru vize la fiecare intrare în țară.

Diplomații UE, care au vorbit sub condiția anonimatului, consideră că este vorba de o încercare de a forța guvernele europene să redeschidă ambasadele de la Damasc după ce armata siriană, cu ajutorul forțelor Rusiei și Iranului, a recăpătat controlul în mare parte din țară.

„Este o problemă serioasă pentru ajutoarele umanitare de la UE. Este o măsură care afectează diplomații și personalul ambasadelor europene și al instituțiilor UE”, a declarat un diplomat UE.

După peste șapte ani de război care a atras și forțe străine, Comisia Europeană a alocat aproape 800 de milioane de euro pentru a trimite alimente, medicamente și a furniza adăpost sirienilor.

Nu există o estimare imediată privind numărul celor afectați, însă un purtător de cuvânt al Comisie a afirmat că blocul european face „tot ce poate” pentru a se asigura că impactul este unul minim asupra ajutoarelor umanitare.

Uniunea Europeană, care a impus luni noi sancțiuni economice asupra guvernului lui Assad, a informat că nu își va schimba politica până când Assad nu va fi înlăturat de la putere, ca parte a unui proces de pace condus de ONU.

Însă unii diplomați UE susțin că Assad are o poziție mai sigură decât acum câțiva ani, având în vedere succesul militar.

„Până acum, UE a fost unită în politica sa privind faptul că nu vom negocia cu Assad, însă pare că poziția sa de negociere este mai puternică acum”, a afirmat un al doilea diplomat.

Emiratele Arabe Unite și-au redeschis ambasada la Damasc în decembrie, o schimbare de poziție semnificativă pentru o națiune care a susținut în trecut rebelii care se luptă cu Assad.

Liderii UE și cei ai Ligii Arabe se vor întâlni într-un summit rar de două zile la Cairo pe 24 febuarie pentru a discuta despre situația din Siria.