Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a anulat vizele speciale pentru diplomații și oficialii UE care călătoresc regulat între Beirut și Damasc, complicând astfel eforturile de a distribui ajutoare victimelor războiului, au informat trei diplomați UE, scrie Reuters.
 
De când a început conflictul sirian în 2011, Uniunea Europeană s-a folosit de Beirut, capitala Libanului, drept bază diplomatică după ce majoritatea ambasadelor din Damasc s-au închis ca protest față de atacurile brutale ale lui Assad asupra opoziției.

Însă permisiunea specială de a folosi vizele siriene pentru a avea acces la Damasc a fost anulată la începutul lui ianuarie fără explicații din partea guvernului sirian, au informat diplomații UE. Astfel, diplomații vor trebui să treacă prin procesul lung de a aplica pentru vize la fiecare intrare în țară.

Diplomații UE, care au vorbit sub condiția anonimatului, consideră că este vorba de o încercare de a forța guvernele europene să redeschidă ambasadele de la Damasc după ce armata siriană, cu ajutorul forțelor Rusiei și Iranului, a recăpătat controlul în mare parte din țară.

„Este o problemă serioasă pentru ajutoarele umanitare de la UE. Este o măsură care afectează diplomații și personalul ambasadelor europene și al instituțiilor UE”, a declarat un diplomat UE.

După peste șapte ani de război care a atras și forțe străine, Comisia Europeană a alocat aproape 800 de milioane de euro pentru a trimite alimente, medicamente și a furniza adăpost sirienilor.

Nu există o estimare imediată privind numărul celor afectați, însă un purtător de cuvânt al Comisie a afirmat că blocul european face „tot ce poate” pentru a se asigura că impactul este unul minim asupra ajutoarelor umanitare.

Uniunea Europeană, care a impus luni noi sancțiuni economice asupra guvernului lui Assad, a informat că nu își va schimba politica până când Assad nu va fi înlăturat de la putere, ca parte a unui proces de pace condus de ONU.

Însă unii diplomați UE susțin că Assad are o poziție mai sigură decât acum câțiva ani, având în vedere succesul militar.

„Până acum, UE a fost unită în politica sa privind faptul că nu vom negocia cu Assad, însă pare că poziția sa de negociere este mai puternică acum”, a afirmat un al doilea diplomat.

Emiratele Arabe Unite și-au redeschis ambasada la Damasc în decembrie, o schimbare de poziție semnificativă pentru o națiune care a susținut în trecut rebelii care se luptă cu Assad.

Liderii UE și cei ai Ligii Arabe se vor întâlni într-un summit rar de două zile la Cairo pe 24 febuarie pentru a discuta despre situația din Siria.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews