ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a „diluat” o lege care impunea purtarea măștii în spațiile publice pentru a stopa răspândirea noului coronavirus, potrivit Monitorului Oficial din această țară din America Latină, citat sâmbătă de dpa, scrie Agerpres.

Bolsonaro a aprobat legea privind purtarea de mască în public, adoptată de Congresul Braziliei la 9 iunie, însă s-a opus prevederilor potrivit cărora brazilienii ar fi trebuit să-și acopere fețele în locuri precum școli, magazine și biserici.O prevedere referitoare la purtarea de mască în ”spațiile închise unde se adună oamenii” ar putea duce la încălcarea drepturilor omului, potrivit palatului prezidențial.

Bolsonaro a susținut că o astfel de prevedere ar putea duce la amendarea unor persoane pentru că nu au purtat mască la domiciliu. Și, dat fiind că nu exista posibilitatea de a adopta doar anumite paragrafe din text, Bolsonaro a blocat prevederea cu totul.

Președintele brazilian s-a opus prin veto și unui alt paragraf, care obliga guvernul să furnizeze măști categoriilor vulnerabile din punct de vedere social, precum și unei prevederi care obliga companiile să pună la dispoziție măști gratuite pentru toți angajații, relatează Xinhua.

Congresul brazilian va revizui acum obiecțiile lui Bolsonaro și are 30 de zile la dispoziție pentru a respinge veto-ul prezidențial. Reglementările locale privind purtarea măștilor nu vor fi afectate, menționează dpa.

Peste 1,5 milioane de oameni s-au infectat cu coronavirus în Brazilia, din care peste 63.000 au decedat.