ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a spus că el personal nu recunoaşte independenţa provinciei sârbe Kosovo şi în consecinţă, nu va trimite un ambasador la Priştina, informează B92.

Într-un interviu pentru cotidianul Vecernje Novosti de la Belgrad, preşedintele ceh şi-a reiterat opinia că "provincia Kosovo este condusă de un regim mafiot şi este finanţată de traficul de droguri".

Mai mult, despre fostul premier kosovar şi actual ministru de externe, Hashim Thaci, Zeman a spus că este "un criminal de război". De altfel, la Belgrad Thaci a fost condamnat în absenţă la zece ani de închisoare pentru terorism. Ministrul sârb de Interne a reiterat că dacă Thaci va călca în Serbia va fi arestat.

CITEŞTE ŞI Președintele Cehiei l-a pus la punct pe ambasadorul SUA de la Praga și i-a ÎNCHIS ușa reședinței sale. Afirmații de neconceput pentru politicienii români

Preşedintele Cehiei a mai declarat că speră ca Serbia să devină membră a Uniunii Europene în câţiva ani.

"Nu cred că recunoaşterea independenţei provinciei Kosovo de către Serbia este o condiţie pentru accesul în UE. Cinci membri, Slovacia, Spania, Grecia, România şi Cipru nu au făcut-o", a spus el.

Totodată, Zeman a mulţumit Serbiei pentru ajutorul acordat Cehiei când această ţară a fost invadată de către sovietici în 1934 şi 1944. În altă ordine de idei, şeful statului ceh a mai criticat politica puterilor occidentale, "de a exporta drepturile omului şi democraţia cu baioneta".

Provincia sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, dar actul nu a fost recunoscut de Serbia. SUA şi marile puteri au recunoscut independenţa Kosovo, dar ONU nu a făcut-o.