Publicul trebuie să fie sigur că vaccinul nu dăunează. Dacă un vaccin are efecte secundare și provoacă daune, statul italian trebuie să plătească persoanei în cauză despăgubiri, a declarat zilele trecute președintele Curții Constituționale italiene, Giancarlo Coraggio, citat de ziarul Il Mattino. 
Obligația statului de a compensa eventualele daune nu privește doar vaccinările obligatorii, ci și vaccinările pe care statul doar le recomandă, ca în cazul vaccinurilor anti-CoV.

Conform Constituției italiene, se pot introduce vaccinări obligatorii. Întrucât acest lucru afectează grav libertatea cetățenilor, politicienii trebuie să decidă dacă vaccinarea anti-CoV ar trebui să devină obligatorie, a mai susținut Giancarlo Coraggio într-un interviu acordat canalului TV La7.
 
"În principiu, Constituția noastră prevede posibilitatea tratamentului medical obligatoriu, dar este o alegere care afectează puternic libertatea individuală a cetățenilor", a adăugat Courage referindu-se la posibilitatea de a face obligatorii vaccinările împotriva Covid. „O alegere care are, fără îndoială, o componentă a discreției politice, dar - a observat el - politicianul, fie el legiuitor sau altceva, nu poate ignora datele epidemiologice, eficacitatea vaccinului, lipsa riscurilor de utilizare a vaccinului și, prin urmare, nu poate ignora opinia autorităților sanitare competente. Ca orice decizie politică, există o parte a discreției, dar discreția este controlabilă. Trebuie să îndeplinească criterii de rezonabilitate”.

Vaccinările anti-CoV care se desfășoară in Italia începând cu 27 decembrie sunt în prezent voluntare.