ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 24.12/ 16:00 Pentagonul a anunțat duminică semnarea ordinului de retragere a trupelor americane din Siria, pe care președintele Donald Trump o dorește "lentă și extrem de coordonată" cu Turcia, relatează AFP preluat de agerpres.

O astfel de strategie vizează să evite vidul de putere în regiunile controlate de rebelii kurzi de care ar putea beneficia regimul lui Bashar Al-Assad.

„Decretul pentru Siria a fost semnat", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului fără să ofere mai multe detalii.
 
ACTUALIZARE 20.12/ 17:00 Donald Trump a apărat joi decizia de a declara victoria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic și de a retrage complet trupele americane din Siria, afirmând că îndeplinește o promisiune făcută în campania sa prezidențială, relatează Reuters.

„Retragerea din Siria nu a fost o surpriză. Am făcut campanie ani de zile pentru asta și, acum șase luni, când mi-am dorit foarte mult să fac asta public, am fost de acord ca trupele americane să mai rămână (în Siria). Rusia, Iranul, Siria și alții sunt inamicul local al SI. Noi le facem treaba. Este timpul să venim acasă și să reconstruim”, a scris Trump pe Twitter.

În apărarea deciziei sale de a retrage trupele americane, liderul de la Casa Albă a afirmat totodată că „este timpul ca alții să lupte în cele din urmă' în Siria.

„Doresc ca Statele Unite să devină Polițistul Orientului Mijlociu, obținând NIMIC, însă sacrificând vieți prețioase și trilioane de dolari protejându-i pe alții care, în aproape toate cazurile, nu apreciază ceea ce noi facem?', a mai scris Trump pe Twitter.

„Vrem să fim acolo pentru totdeauna? E timpul ca alții să lupte în cele din urmă....”, a scris el.
 
Știrea inițială

Un mesaj postat pe Twitter de președintele Donald Trump anunță retragerea militarilor americani din Siria. 

„Am învins rețeaua teroristă Stat Islamic în Siria, iar acesta este singurul motiv pentru care eu cred că este necesară prezența în această țară în mandatul meu de președinte”, a scris liderul de la Casa Albă.
 
„Acum am câștigat, a venit timpul să se întoarcă", a afirmat liderul de la Casa Albă într-o scurtă înregistrare video postată pe contul său de Twitter.

„Băieții noștri, tinerele noastre, oamenii noștri, se întorc toți și se întorc toți acum", a continuat liderul SUA.

Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulți fiind implicați în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva rețelei teroriste Stat Islamic.

„Am început să ne aducem acasă trupele americane, pe măsură ce trecem la următoarea fază a acestei campanii", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, într-o declarație emisă după ce președintele Donald Trump a scris mesajul pe Twitter.

Nu reiese însă din declarația lui Sanders dacă toți cei aproximativ 2.000 de soldați americani vor reveni în SUA și nici data exactă, notează Reuters.

Sanders a sugerat că Statele Unite vor  rămâne totuși angajate într-o anumită măsură.

„Statele Unite și aliații noștri sunt pregătiți să rămână angajați la toate nivelurile pentru a apăra interesele americane ori de câte ori este necesar și vom continua să colaborăm pentru a zdrobi finantarea și sprijinul pentru terorismul terorist radical”, a precizat Sanders.

Conform estimărilor, în orașul sirian Hajin încă sunt aproximativ 2.000 de membri ai organizației teroriste Stat Islamic. Un raport al Inspectorului general din cadrul Departamentului american al Apărării estimează că în Siria și Irak încă sunt 30.000 de combatanți ai organizației fundamentaliste sunnite.