ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american, Donald Trump, a atenționat luni Siria cu privire la o ofensivă la Idlib, ultima regiune siriană controlată de rebeli, declarând că o asemenea operațiune ar putea provoca o „tragedie umană", informează Fox News.

„Președintele Siriei, Bashar al-Assad, nu trebuie să atace imprudent provincia Idlib. Rușii și iranienii ar comite o gravă eroare umanitară luând parte la această potențială tragedie umană", a scris, pe Twitter, Donald Trump.

„Sute de mii de oameni ar putea fi uciși. Să nu lăsăm să se întâmple asta!", a adăugat liderul de la Casa Albă.

De mai multe săptămâni, regimul sirian a masat trupe la marginile provinciei Idlib, situată în nord-vestul țării, la frontiera cu Turcia.

Idlib face parte din 'zonele de dezescaladare' instituite în Siria în urma negocierilor de pace de la Astana, mediate de Rusia și Iran, susținătoare ale regimului de la Damasc, și de Turcia, care îi sprijină pe rebeli.

Franța și-a exprimat luni 'preocuparea față de o posibilă ofensivă de anvergură a regimului sirian și aliaților săi' la Idlib, rămasă singura regiune siriană controlată de rebeli.

„O asemenea ofensivă ar antrena consecințe dezastruoase” și „ar declanșa o nouă catastrofă umanitară și migratorie, pentru că i-ar putea amenința în mod direct pe cei 3 milioane de civili numărați de Biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU în regiune”, arată un comunicat al diplomației franceze.

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, s-a întâlnit luni, la Damasc, cu omologul său sirian Walid Muallem, pe fondul amenințării unei ofensive de anvergură a forțelor regimului lui Bashar al-Assad asupra provinciei Idlib, ultimul mare bastion al rebelilor.