ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Turciei i-a promis unei fetițe, îmbrăcată în haine de soldat, că va primi onoruri militare dacă va fi ucisă în luptă.

În contextul unui bizar act de propagandă prin care președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, urmărește să declanșeze mobilizarea, liderul turc a invitat o fetiță îmbrăcată în uniformă militară și a urcat-o la tribună, pentru a o prezenta în calitate de viitor martir, dacă aceasta ar fi ucisă în luptă.

La congresul partidului aflat la putere, la un moment dat, Erdogan a observat o fetiță care stătea în sală și era îmbrăcată în uniformă militară, iar pe cap purta o beretă maro, ca acelea ale Forțelor de Operațiuni Speciale.

Erdogan a remarcat-o imediat și a invitat-o la tribună, alături de el. Fetița nu părea să aibă mai mult 5 sau 6 ani, dar nu se simțea în largul ei alături de șeful statului. Avea și un steguleț într-un buzunar. El a încercat atunci să o încurajeze, dar lucrurile au luat-o razna, după ce șeful statului i-a spus că, dacă va muri (în luptă, n.r.), va fi „martirizată”... „Dacă vei fi martirizată, te vom onora!”, i-a spus Erdogan fetiței care care nu-și mai potolea hohotele de plâns.

Președintele părea că nu ține seama de șocul suferit de fetiță și a plusat: „Dacă va fi ucisă (vezi martirizată, n.r.) , va fi acoperită cu un drapel, ca eroii”, a continuat șeful statului, în timp ce fetița plângea, speriată.

„Ești pregătită pentru orice, nu-i așa?”, a întrebat-o Erdogan, iar fetița, continuând să plângă în hohote i-a spus „DA!”

Cotroversatul episod s-a petrecut cu ocazia unui congres provincial al partidului de guvernământ - Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP)  - ce a avut loc în Gaziantep, o provincie din sudul țării.

Liderul turc s-a folosit de acest contex pentru a obține sprijinul public pentru operațiunile militare îndreptate către milițiile kurde din Siria și pentru eventuale recrutări de forțe armate.