ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 10 ani de la Razboiul din Georgia, declanșat de forțele agresoare rusești pe 7 august 2008, mai mulți jurnaliști și activiști civici, între care ziaristii independenți George Roncea și Victor Roncea, au fost onorați de Președintele Georgiei, în numele poporului georgian, cu o scrisoare personală de mulțumire pentru atitudinea lor în timpul conflictului soldat cu numeroase pierderi de vieți omenești din rândul civililor și stabilirea unui status al Osetiei de Sud ca cel al Transnistriei, ciotul rusesc din coasta NATO și a României. De asemenea, președintele Asociației pentru Drepturilor Apatrizilor și Refugiaților (APADAR), Viorel Ene, a primit Ordinul de Onoare al Georgiei, în cadrul unei ceremonii diplomatice.
 
„Dați-mi voie să-mi exprim gratitudinea mea pentru certitudinea și poziția fermă de care ați dat dovadă în timpul agresiunii Federației Ruse asupra Georgiei cât și, de asemenea, pentru excepționala Dvs demonstrație de solidaritate, acte care au fost de o importanță esențială pentru Georgia", se arată. între altele, în scrisoarea președintelui Georgiei, Excelența Sa, Georgi Margvelashvili. Documentele și Ordinul de Onoare au fost înmânate personal la București de șeful Administrației Prezidențiale, Georgi Abashishvili, de geopoliticianul Tengiz Pkhaladze, șeful consilierilor prezidențiali pe politică externă și de ambasadorul georgian la Bucuresti, ES Nikoloz Nikolozishvili, la sediul ambasadei Georgiei din România. Cei onorați au mulțumit în mod deosebit și au asigurat reprezentanții Georgiei de toată prietenia și solidaritatea României. Agresiunea și ocupația continuă și azi, au subliniat oficialii georgieni, citați de agenția de presă InterPressNews.

Gazdele și invitații au inaugurat apoi o expoziției de fotografii comemorativă cu ororile trupelor de ocupației rusești din Georgia, realizată cu sprijinul Centrului Internațional de Studii Geopolitice, asemăntoare ca cea organizată de Civic Media, la Muzeul Bucureștilor - Palatul Suțu, în urmă cu 10 ani.
 
 
Expoziția comemorativă este prezentă azi, între 13.00 și 19.00, și în Piața Universității, în jurul bornei din timpul demonstrației studenților anticomuniști din 1990, „cu Km 0 al democrației românești". Bucureștenii sunt așteptați pe platoul din fața Teatrului Național spre a vedea cu ochii lor ce înseamnă invazia armată a "marelui frate" de la Răsărit asupra unei țări ortodoxe asemănătoare României, care a dat românilor și un mare sfânt și învățat - Sfântul Antim Ivireanul. Oficialități georgiene și membri ai societății civile românești vor fi prezenți la orele 16.00 în Piața Universității, când va avea loc și o slujbă de pomenire a victimelor Războiului din Georgia.