ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luată prin surprindere de interdicția UE privind exporturile de medicamente, Serbia a găsit ajutor în China pentru a face față răspândirii Covid-19, a declarat președintele sârb, Aleksandar Vucici, adăugând că a devenit clar că solidaritatea europeană „e un mit”.

Serbia este ultima țară care a impus restricții severe de călătorie și în cazul întrunirilor publice, pentru a contracara epidemia globală. În momentul în care a decretat stare de urgență, președintele Aleksandar Vucici a adus critici dure Uniunii Europene.
 
„Criza a arătat că solidaritatea europeană există doar „pe hârtie”, a spus Vucici, aducând ca argument interdicția privind exportul de echipamente medicale și consumabile impusă de statele membre UE  către țări non-UE, ca răspuns la izbucnirea pandemiei.
 
„Doar China ne poate ajuta în această situație", a adăugat liderul sârb. El a adresat deja o scrisoare omologului său chinez, Xi Jinping, „solicitând ajutor și numindu-l frate”. Serbia a primit cinci milioane de măști din China, pe care nu le putea obține din Europa și o ofertă privint trimiterea de medici pentru a ajuta la combaterea bolii, a adăugat președintele sârb. 
 
Serbia a declarat stare de urgență sâmbătă, pentru a preveni propagarea rapidă a epidemiei și a adoptat o serie de măsuri menite să o stăvilească, precum închiderea frontierelor, a școlilor și limitarea întâlnirilor publice.

Premierul sârb Ana Brnabici a anunțat luni că guvernul ia în considerare și impunerea unei interdicții de ieșire din casă, din cauză că cetățenii, în special pensionarii, nu respectă starea de urgență instituită. Sârbii vor trebui să rămână în carantină după întoarcerea din afara țării sau se vor confrunta cu o condamnare de până la trei ani.
 
„Spun străinilor: nu veniți în Serbia! Cu excepția chinezilor care sunt chemați, medicii lor și oamenilor care ne ajută”, a spus Vucici.