ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia nu dorește să intre în NATO și vrea să își mențină neutralitatea militară,  în ciuda repetatelor provocari din partea Kosovo, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucici după o întâlnire cu liderul de la Kremlin.

Putin și Vucici au discutat marți despre situația din regiune, concentrându-se asupra poziției Serbiei cu privire la alianța Nord-Atlantică. Potrivit lui Vucici, țara sa este „în relații bune cu toate alianțele militare, inclusiv NATO, dar Serbia nu are dorința și nici intenția de a adera la NATO”.

„Serbia dorește să-și mențină neutralitatea militară, și prin urmare depune eforturi pentru consolidarea propriei armate pentru a respinge orice agresiune”, a adăugat Vucici. 

Declarația lui Vucici vine în contextul în care, la 29 septembrie, peste 100 de membri ai unităților speciale kosvare au intrat pe teritoriul din nordului Kosovo, populat de sârbi, lucru interzis prin acordurile internaționale. Unitățile speciale au ocupat mai multe poziții în regiune pentru a garanta siguranța călătoriei lui Hashim Thaci, președintele republicii autoproclamate Kosovo, stat nerecunoscut de mai multe țări, printre care și România. Aleksandar Vucici a pus armata sârbă în stare de alertă și a trimis o notă de protest secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Federica Mogherini, primită cu huiduilei și scandări anti-UE în Parlamentul Serbiei: Nu avem nevoie de Uniunea Europeană! Serbia nu are încredere în Bruxelles!