ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Belgrad este programată o demonstrație a susținătorilor președintelui sârb Alexander Vucici după luni de proteste săptămânale ale opoziției.
 

Gruparea de opoziție Alianța pentru Serbia (SZS), lidera protestatarilor, cere demisia lui Vucici, libertatea presei și un cadru pentru alegeri parlamentare corecte.
 
Președintele a respins toate solicitările celor care îl contestă și a început un tur de două luni prin întreaga țară, pentru a contracara manifestațiile care au loc la fiecare sfârșit de săptămână, din 8 decembrie.

Vucici a declarat că așteaptă sosirea în capitală a susținătorilor săi din provincie. El a negat că formațiunea sa politică, Partidul Progresist, a făcut presiuni pentru a aduna participanți contramanifestație, cărora le-a pus la dispoziție mijloace de transport.

Miercuri, președintele a susținut că opoziția intenționează să blocheze șosele pentru a împiedica deplasările către Belgrad și a promis intervenția în astfel de cazuri: „Vom merge (…) oriunde vreun discipol al fascistului Obradovic și al magnaților Djilas și Jeremic îndrăznește să oprească oamenii”. „Marșul de la Belgrad nu va începe până nu sosește toată lumea”, a adăugat el.
Vucici și aliații săi acuză opoziția că intenționează să declanșeze violențe în timpul protestelor, pentru a înlătura autoritățile alese. În cel mai mediatizat incident din timpul celor peste 20 de demonstrații, Bosko Obradovic, Dragan Djilas și Vuk Jeremic, împreună cu alte câteva persoane, au pătruns cu forța în sediul radioteleviziunii de stat RTS, luna trecută, pentru a intra în direct.