ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se încing din nou spiritele în Balcani, după ce autoritățile din Kosovo - a cărei independență nu este recunoscută de ONU, au trimis forțe speciale înarmate la nord de râul Ibar - zonă locuită preponderent de sârbi, pentru a opri trenul care făcea legătura dintre Belgrad și Kosovska Mitrovița, pentru prima oară după 18 ani.

În cele din urmă, trenul a fost oprit la ultima stație, Raska, înainte de intrarea în Kosovo, prin decizia premierului Alexandar Vucici. Cu toate acestea, cele mai înalte autorități de la Belgrad au luat decizia de a se întâlni duminică, într-o ședință extraordinară a Consiliului pentru Securitate Națională.

 

Președintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a reacționat violent după întâlnire, afirmând că sâmbătă, cele două părți s-au aflat la un pas de conflict militar, din cauza atitudinii autorităților de la Priștina față de tren.

„Vom acționa în linie cu Constituția Serbiei: Kosovo și Metohia (denumirea oficială sârbă a provinciei - n.n.) este, din punctul de vedere al dreptului internațional, parte a Serbiei. Sâmbătă a fost o zi în care am fost la un pas de conflict, deși Belgradul a făcut eforturi pentru a nu o arăta”, a spus Nikolici.

„Apariția trupelor ROSU (ale Priștinei - n.n.) în Nordul Kosovo a fost un semn că albanezii doresc război”, a continuat șeful statului sârb. Acesta a mai declarat că acțiunile albanezilor sunt „resturi” ale administrației Obama. Nikolici a spus că „având în vedere provocarea pe care a avut-o în față”, el și premierul Vucici au luat decizia de a „opri un tren de pasageri care s-ar dovedit o așa mare problemă pentru UE, Statele Unite și instituțiile interimare ale Priștinei: Am fost la un pas de un conflict care ar fi produs zeci de morți...și azi(ieri -n.n)...Dumnezeu știe. Au fost încălcate mai multe înțelegeri semnate la Bruxelles, articolul 1 vorbește clar despre libertatea de mișcare și mai e și articolul care spune că unitățile ROSU nu pot să apară la nordul râului Ibar fără aprobarea NATO și a comunității locale. De ce a deranjat atât de mult un tren de pasageri? Poate pentru că pe el scria Kosovo este Serbia și era pictat cu imagini din bisericile noastre...atunci poate ar trebui să nu mai permitem niciunui albanez care poartă documente din Kosovo pe teritoriul Serbiei”.

Președintele de la Belgrad a criticat și NATO și UE, despre care a spus că „nu au dat răspunsurile potrivite”.

Apoi, Nikolici a avertizat clar autoritățile interimare de la Priștina: „Îi avertizez să nu mai vorbească despre cucerirea de teritorii, despre prezența poliției lor într-un teritoriu în care nu ar trebui să fie. Nu dorim conflict, dar sunt situații și circumstanțe în care cineva nu mai poate acționa conform propriilor dorințe. Vom acționa în concordanță cu Constituția Republicii Serbia, asta e clar. Suntem obligați să asigurăm siguranța fiecărui cetățean și a fiecărui centimetru de teritoriu. Am căzut de acord asupra acestui aspect, suntem uniți și nu ne lăsăm provocați”, a declarat Nikolici, conform agenției Tanjug.

Mai mult, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist, președintele Nikolici a precizat că Serbia este gata să-și trimită forțele armate în Kosovo, dacă sârbii din provincie vor fi amenințați.

„Dacă sârbi vor fi uciși, da (vom trimite Armata). Serbia nu dorește conflict și nu va ataca pe nimeni - dar are obligația constituțională să-și protejeze cetățenii. Orice nouă încercare a lor (de provocare) se va termina rău. Și ei și sponsorii lor ar trebui să se gândească la asta”, a spus Nikolici.

Prezent și el la conferință, premierul Vucici a spus că Priștina a încercat să provoace conflicte la scară mare.

„Albanezii și forțele lor speciale au încercat să arunce în aer o parte din calea ferată, iar apoi au trimis o unitate specială, compusă exclusiv din albanezi, înarmați cu puști, pentru a provoca un conflict. Conform lui Vucici, misiunea acelei unități a fost de a-l aresta pe mecanicul trenului, Milenko Stevanovici și pe pasageri și a provoca înfruntări armate, ceea ce l-a determinat să oprească trenul în stația Raska.

„Serbia vrea pace, fac apel la sârbi să rămână calmi, dar trimit un ultim avertisment către albanezii din Kosovo să nu-i atace pe sârbi cu arme, pentru că Serbia nu va permite așa ceva”, a susținut Vucici.

Președintele și premierul Serbiei au informat deja Rusia și urmează să anunțe China și Statele Unite, asupra evenimentelor ce au avut loc sâmbătă.

„Ar trebui să fim lăsați să ne rezolvăm singuri problemele”, a conchis Nikolici.
 
Provincia Kosovo și-a declarat unilateral independența în 2008, act recunoscut de peste 100 de țări ale lumii, dar nu de către ONU. Serbia consideră că provincia se află sub jurisdicția ONU, conform rezoluției 1244, care consideră Kosovo teritoriu al Belgradului, dar sub administrare internațională. Din 2011, Priștina și Belgradul poartă negocieri privind „normalizarea” relațiilor dintre cele două entități, mai ales sub aspectul problemelor practice: comunicații, transport, precum și statutul sârbilor rămași în provincie.