ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Incidentul de la începutul săptămânii, din Kosovo, când un oficial al Guvernului sârb a fost arestat și plimbat în cătușe pe străzile Priștinei, continuă să mențină încordate relațiile dintre sârbi și kosovari. În acest climat încordat, președintele sârb a lansat un nou atac la adresa Occidentului, întrebându-se retoric, ce s-ar fi întâmplat dacă lucrurile ar fi stat invers și un oficial kosovar fi fost târât, „ca un câine”, de autoritățile sârbe.

Prezent, vineri, la exercițiul militar „Sadejstvo 2018”, care a avut loc pe Pasuljanska Livada, și la care au participat militari din Brigada a IV-a a Armatei terestre, președintele sârb Aleksandar Vucici a afirmat că nu știe cum vor continua discuțiile cu Priștina, după arestarea lui Marko Djurici, șeful Biroului Guvernamental pentru Kosovo și Metohia, scrie site-ul b92.net.


Pentru toată lumea ar trebui să fie clar că Priștina nu decide totul de una singură, ci alături de „sponsorii independenței sale”, a spus președintele sârb.

Întrebat despre conversația sa cu președintele rus Vladimir Putin, după incidentul din Kosovo, Vucici a răspuns că a fost deranjat de anumite critici din mass-media. „Eu am vorbit cu toata lumea si vorbesc cu toată lumea Nu există nimeni în Europa care să nu vorbească cu Putin. Voi vorbi cu Erdogan, am vorbit și cu Federica Mogherini în aceeași zi”, s-a justificat președintele sârb.

Vucici a subliniat însă că Belgradul nu poate avea aceeași comunicare cu cei care au sprijinit independența Kosovo. „Este dificil să vorbești cu cineva care sponsorizează independența Kosovo, iar aici este  vorba de Statele Unite. Nici ei nu ascund asta, sunt mândri de ea, la fel ca și unele țări occidentale. Când vorbești cu ei ( cu americanii - n.r)  constați că albanezii au voie să facă orice”, a afirmat Vucici.

„Am târât noi pe cineva ca un câine? Am fost noi niște huligani? Nu. Dar suntem vinovați de faptul că suntem în viață. Suntem vinovați că suntem sârbi și nu văd altă vină”, a continuat președintele Serbiei.

„Dacă noi am fi bătut vreun albanez, nimeni din lume nu ne-ar fi  salvat. Ar fi fost cea mai difuzată știre, iar noi am fi fost denunțați, etichetați.. De această dată, însă, ei au trecut peste...”, a adăugat liderul de la Belgrad, acuzând „ipocrizia dezgustătoare” a Occidentului, din 2008 (anul când Kosovo și-a proclamat unilateral independența - n.r).  „Când nu au curaj să spună ce fel de decizii au luat în 2008, ei fac referire la ambele părți”, a declarat Vucici.

„Eu am curajul să spun aceste lucruri în fața tuturor, iar datoria mea este să protejez Serbia”, a adăugat el.
 
Potrivit lui Vucici, „liderii occidentali devin iritați atunci când li se arată documentele - cu excepția lui Mogherini care a avut curajul să vină imediat la Belgrad”.

„Când li se prezintă dovezi despre documentele trimise, trimise chiar de trei ori, când văd că nu există nici un răspuns, când nu știu ce să spună - atunci ei spun: „Ei bine, să trecem acum peste asta”, a explicat Vucici referindu-se la corespondența dintre Belgrad și Pristina înainte de călătoria lui Djurici în Kosovo și acuzațiile aduse de Pristina conform cărora oficialul sârb a fost arestat pentru că a intrat pe teritoriul său „fără permisiune”.