ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA sprijină crearea unei armate a Kosovo, a declarat miercuri un înalt responsabil american, aflat la Belgrad. În replică, președintele Serbiei a precizat că nu există temei legal pentru o armată a Kosovo, singurul motiv pentru care i se permite să facă acest lucru fiind faptul că SUA îi recunoaște independența, în timp ce Belgradul nu.

Vucici s-a întâlnit cu Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și euroasiatice, acesta din urmă afirmând: „Susținem Kosovo și dreptul său de a avea forțe de securitate profesioniste care vor include și sârbi din Kosovo'”

„Cer oricui din din SUA sau din UE să-mi arate un document care să permită Kosovo să-și înființeze propriile forțe armate. Așa ceva nu există”, a afirmat președintele sârb, conform Balkan Insight.

Vucici  a explicat că America susține formarea unei așa-numite „armate a Kosovo'”, bazată pe recunoașterea nelegitimă a independenței Kosovo, și că aceasta nu va aduce stabilitate nimănui în Balcanii de Vest.

Liderul de la Belgrad a ținut să sublineze că țara sa dorește îmbunătățirea relațiilor sale cu SUA, în special în domeniul investițiilor și cel al comerțului, dar „ Serbia nu poate rămâne tăcută în legătură cu poziția sa diferită' când vine vorba de relația cu provincia separatistă sârbă Kosovo și Metohija, care și-a declarat în mod unilateral independența în 2008, cu sprijinul SUA și al aliaților săi occidentali”.

Vucici a afirmat că formarea oricăror forțe de securitate în Kosovo contravine Acordului de la Kumanovo (1999), care a pus capăt campaniei de bombardamente ale NATO, condusă de SUA, precum și rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

Vucici a reamintit că problema Kosovo este în prezent cel mai mare obstacol în calea Serbiei de aderare la UE. „Serbia este gata să vorbească despre compromisuri, dar nu va accepta umilirea poporului său și distrugerea țării sale”, a spus Vucici.

Forțele de Securitate Kosovare (KSF) sunt formate acum din 2.500 de oameni. Armata pe care Priștina o dorește ar urma să aibă 5.000 de soldați și 2.500 de rezerviști și va avea ca misiune „protejarea suveranității și integrității teritoriale a Kosovo.  Serbia susține însă că, prin crearea unei armate a Kosovo, va fi reanimată fosta UCK, responsabilă de o lungă serie de acte teroriste și implicată în trafic de organe umane în timpul campaniei de bombardare a Serbiei de către NATO