SUA sprijină crearea unei armate a Kosovo, a declarat miercuri un înalt responsabil american, aflat la Belgrad. În replică, președintele Serbiei a precizat că nu există temei legal pentru o armată a Kosovo, singurul motiv pentru care i se permite să facă acest lucru fiind faptul că SUA îi recunoaște independența, în timp ce Belgradul nu.

Vucici s-a întâlnit cu Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și euroasiatice, acesta din urmă afirmând: „Susținem Kosovo și dreptul său de a avea forțe de securitate profesioniste care vor include și sârbi din Kosovo'”

„Cer oricui din din SUA sau din UE să-mi arate un document care să permită Kosovo să-și înființeze propriile forțe armate. Așa ceva nu există”, a afirmat președintele sârb, conform Balkan Insight.

Vucici  a explicat că America susține formarea unei așa-numite „armate a Kosovo'”, bazată pe recunoașterea nelegitimă a independenței Kosovo, și că aceasta nu va aduce stabilitate nimănui în Balcanii de Vest.

Liderul de la Belgrad a ținut să sublineze că țara sa dorește îmbunătățirea relațiilor sale cu SUA, în special în domeniul investițiilor și cel al comerțului, dar „ Serbia nu poate rămâne tăcută în legătură cu poziția sa diferită' când vine vorba de relația cu provincia separatistă sârbă Kosovo și Metohija, care și-a declarat în mod unilateral independența în 2008, cu sprijinul SUA și al aliaților săi occidentali”.

Vucici a afirmat că formarea oricăror forțe de securitate în Kosovo contravine Acordului de la Kumanovo (1999), care a pus capăt campaniei de bombardamente ale NATO, condusă de SUA, precum și rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

Vucici a reamintit că problema Kosovo este în prezent cel mai mare obstacol în calea Serbiei de aderare la UE. „Serbia este gata să vorbească despre compromisuri, dar nu va accepta umilirea poporului său și distrugerea țării sale”, a spus Vucici.

Forțele de Securitate Kosovare (KSF) sunt formate acum din 2.500 de oameni. Armata pe care Priștina o dorește ar urma să aibă 5.000 de soldați și 2.500 de rezerviști și va avea ca misiune „protejarea suveranității și integrității teritoriale a Kosovo.  Serbia susține însă că, prin crearea unei armate a Kosovo, va fi reanimată fosta UCK, responsabilă de o lungă serie de acte teroriste și implicată în trafic de organe umane în timpul campaniei de bombardare a Serbiei de către NATO


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews